Verden

Åpner hjemmet for flyktninger

Aldri før har Tyskland tatt imot så mange flyktninger. Mareike Geiling startet en organisasjon for å gi dem husly.

Bilde 1 av 3

– Vi bestemte oss for å gjøre noe. Jonas og jeg klaget masse på situasjonen for flyktningene, men visste ikke hvordan vi kunne endre noe, sier Mareike Geiling.

Da hun og samboeren Jonas Kakoschke fikk et ledig rom i leiligheten de leier i Berlin, bestemte de å leie ut rommet til en flyktning. De spurte venner og familie om å betale husleien, og i løpet av bare én uke hadde de samlet inn nok. Dermed ble spiren til organisasjonen «Flüchtlinge Willkommen» sådd. – Vi tenkte at om vi kunne gjøre dette, er det sikkert mange flere som er villige til det samme, men vi hadde aldri en plan om at det kunne bli så stort, sier Geiling på telefon fra Berlin.

LES OGSÅ: Slik hjelper nordmenn flyktningene

Mange vil hjelpe

Motivasjonen var å tilby et alternativ til hvordan kommunene vanligvis bosetter flyktninger. Ofte bor mange tett sammen og isolert fra lokalsamfunnet. «Flüchtlinge Willkommen» tilbyr derfor en nettjeneste der de som har et rom til overs kan melde seg. Organisasjonen hjelper så til med å skaffe kontakt mellom boligtilbyderne og flyktningene. Folk kan også bidra ved å gi penger og betale for flyktningenes leieutgifter.

Mindre enn ett år er gått, men det private initiativet har vokst seg stort. Organisasjonen har nå to heltids- og tre deltidsansatte. Den finnes over hele Tyskland og har startet en søstergruppe i Østerrike. De har registrert 700–800 seriøse tilbydere av husvære, og siden november i fjor er 88 flyktninger bosatt hjemme hos vanlige tyskere, i tillegg til 44 personer i Østerrike.

Nylig har også tyske kommuner begynt å ta kontakt for å få hjelp og samarbeide om å bosette. Den sterke økningen i antallet flyktninger til Tyskland i år har ført til at også det offentlige sliter med å skaffe nok boliger. Mange bosettes i telt- og konteinerleire mens de venter på at asylsøknaden behandles.

– Responsen har vært overveldende. Jeg får 20 e-poster hver eneste dag fra folk som vil hjelpe, sier Geiling.

LES OGSÅ: Høyre om i Danmark

Ingen øvre grense

Tyske myndigheter anslår at det kan komme så mange som 800.000 flyktninger og asylsøkere til landet i år. Det er fire ganger så mange som i fjor, og det klart høyeste antallet til et enkeltland i Europa.

Innvandringssjef Manfred Schmidt sier til Der Spiegel at det særlig er antallet syriske flyktninger som øker. Mange av syrerne som nå kommer til Europa og Tyskland, har allerede oppholdt seg i Syrias naboland lenge. De har ventet på at krigen skulle ta slutt og at de kunne reise hjem igjen. Nå har de gitt opp håpet.

I tillegg kommer det til å komme om lag 200.000 syrere som vil få oppholdstillatelse gjennom familiegjenforening til Tyskland de neste årene, ifølge Schmidt.

Han er ikke i tvil om at det tyske samfunnet er i stand til å integrere alle syrerne.

– Det kan ikke finnes en øvre grense for hvor mange mennesker på flukt fra forfølgelse vi kan ta imot, sier han.

Tyskland har fått mye internasjonal ros da de nylig bestemte å skrote Dublin-avtalen for Syria-flyktninger. Det betyr at Tyskland har stoppet retur av syrere til det EU-landet de kom til først, for å få søknaden behandlet der.

Tyskland opplever også en sterk pågang av mennesker fra Balkan som søker asyl. Rundt 40 prosent kommer fra Balkan, men nesten ingen av disse har rett på beskyttelse og blir dermed sendt tilbake. Søknadene må likevel behandles og det tar tid fra dem som har reelt behov for beskyttelse. Tyske myndigheter jobber nå med å redusere søknadsbunkene fra Balkan for å kunne konsentrere seg om flyktningene fra utenfor Europa.

LES OGSÅ: Rekordmange flyktninger

Delt befolkning

Men den kraftige økningen i antallet flyktninger til Tyskland møter ikke bare støtte. Det har vært en dramatisk økning i voldelige angrep fra fremmedfiendtlige og høyreekstremister på flyktningmottak over hele landet i år. Det siste voldsomme angrepet på et asylmottak i Heidenau øst i Tyskland i august, førte til at kansler Angela Merkel besøkte Heidenau sist helg for å fordømme de innvandringsfiendtlige protestene. Med store plakater hadde også om lag 1.000 mennesker møtt opp for å vise sin støtte til flyktningene.

Mareike Geiling mener myndighetene burde kommet tydeligere på banen før.

– Tyskland burde vært bedre forberedt og reagert bedre. Ingen kan lenger være overrasket over at det kommer mange hit. Dette er en anledning for Europa til å vise solidaritet, sier hun.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen