Verden

Åpner for folkeavstemning i Øst-Ukraina

KRISE: Myndighetene i Kiev lover at de vil gå til aksjon mot opprørerne, men strekker samtidig ut en hånd.

Tidsfristen de prorussiske opprørerne hadde fått, løp ut uten at våpen ble lagt ned eller okkuperte bygg forlatt. Kiev lover at de vil gå til aksjon mot opprørerne.

I den første uttalelsen fra myndighetene i Kiev etter at tidsfristen løp ut, åpnet president Oleksander Turtsjinov først for folkeavstemning om Ukrainas framtid, før han i neste setning gjorde det klart at antiterroroperasjonen som er blitt varslet, skal gjennomføres.

Samtidig tok over 100 prorussiske aktivister kontroll over politistasjonen i byen Horlivka øst i landet, i en aksjon som ble kringkastet direkte på nettet mens den pågikk.

Konfrontasjon

Eksperter har malt et bilde av makthaverne i Kiev mellom barken og veden etter at tidsfristen løp ut. De har to valg: Åpne ild mot aktivistene og risikere en tilspissing av konflikten, eller ikke gjøre noen ting og dermed fremstå som svake og uten kontroll over situasjonen.

– Jeg tror det går mot en konfrontasjon før eller seinere. Om ikke i dag, så om noen dager, men det kan også være snakk om noen timer, sa Jakub Swiecicki ved Det utenrikspolitiske instituttet i Stockholm rett etter at tidsfristen hadde løpt ut mandag morgen.

Avventende Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok mandag at russerne ikke har noen agenter på bakken i Øst-Ukraina. Han sa at forslaget fra Kiev om en folkeavstemning er noe han vil høre mer om, men at Øst-Ukraina må være involvert i arbeidet fram mot avstemningen.

Samtidig gjorde altså Turtsjinov det klart at den varslede antiterroroperasjonen vil bli gjennomført og at Øst-Ukraina skal stabiliseres.

Men i timene etter at tidsfristen løp ut var det ikke mye som tydet på at en aksjon var i gang i gatene i de «beleirede» byene.

Journalist truet med våpen

I Slavjansk vaiet det russiske flagget fortsatt høyt fra politihovedkvarteret, mens maskerte og bevæpnede menn holdt vakt utenfor. Stemningen var spent, noe den britiske journalisten Graham W. Phillips fikk merke.

– Jeg ble nettopp stoppet med våpen ved barrikadene her i Slavjansk, lagt på knær og truet med våpen. Måtte snakke meg ut av det jeg følte var en reell trussel. Så sa karene ok, beklager og: «Det er krig i Ukraina, vennligst forstå det», skriver journalisten på  Twitter.

Like før fristen utløp, innkalte innenriksdepartementet i Kiev 350 soldater fra reservestyrken, som er medlemmer av en nyopprettet nasjonalgarde som skal sendes til Øst-Ukraina.

President Turtsjinov har ikke sagt noe om når aksjonen skal settes i gang, men ifølge lokale myndigheter var den allerede i gang i formiddagstimene mandag.

Mer fra Dagsavisen