Ap-Huitfeldt om Brexit-nei: – Det blir enda mer kaos og enda mer dramatikk

Britenes nei til Brexit-avtalen med EU utløser skuffelse i norsk politikk.

– Jeg har fulgt med, men har sluttet å spå om britisk politikk, sier Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiet. 

Hun er leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og sier hun ikke er veldig overrasket over at det britiske parlamentet sa nei til statsminster Mays Brexit-avtale med EU.

– Men det er veldig dramatisk, sier hun.

– Hva skjer nå?

– Det blir enda mer kaos og enda mer dramatikk i britisk politikk. Det er veldig uforsonlig der nå. Og britisk politikk har ikke energi til noe annet enn dette. Det merker vi på andre områder, sier Huitfeldt.

– Hvilke råd gir du til dine meningsfeller der borte?

– Vi har aldri hatt så mange møter med britene som nå. De er jo veldig interessert i EØS. Men vi oppfordrer dem ikke til det. Det er ikke i Norges interesser å få Storbrittania inn i EØS. Men vi har mye møter.

– Men hva bør de gjøre?

– De burde aldri ha stemt for å gå ut av EU i første omgang, sier Huitfeldt.

Skuffelse i NHO

Heller ikke hos Næringslivets Hovedorganisasjon er det mange blide fjes i kveld.

Vi er skuffet over at vi ikke fikk en avklaring tirsdag kveld som kunne ha fjernet den store usikkerheten og faren for en dramatisk hard brexit, skriver direktør for internasjonal avdeling i NHO Tore Myhre, i en pressemelding.

Det er nå avgjørende at det britiske Underhuset onsdag stemmer ned forslaget om at Storbritannia skal gå ut av det indre marked uten noen avtale, fortsetter han.

– Det vil i tilfelle få store negative konsekvenser for både norsk næringsliv, Storbritannia og også EU. I denne vanskelige situasjonen vil trolig det beste alternativet være at Underhuset først stemmer ned "hard-brexit"-alternativet slik at de torsdag kan stemme for en utsettelse  som i denne omgangen er det minst skadelige, mener Myhre.

Mer om Brexit-voteringa:

Klart nei til brexitavtalen i Underhuset

Flertallet av britene vil ikke ut av EU