Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump

Like før riksrettssaken mot president Donald Trump åpner, anklager aktor republikanerne i Senatet for forsøk på manipulering.

Riksrettssaken åpnet med en debatt om hvordan saken skal føres, hvor mye tid som skal settes av og hvilke vitner som skal kunne innkalles.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil ha høyt tempo og har foreslått at aktoratet bare får 24 timer, fordelt over to dager, til å legge fram sine argumenter.

Deretter vil han gi senatorene 16 timer til å fremme skriftlige spørsmål til partene.

Les også: Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen

Rigget rettssak

McConnells forslag har utløst sterke protester fra aktor i saken, demokraten Adam Schiff, som anklager republikanerne for urent spill og forsøk på manipulasjon.

– Dette er en prosess for en rigget rettssak, sa han få timer før riksrettssaken åpnet tirsdag.

– Dette er en prosess for å hindre det amerikanske folk i å se bevisene, la han til.

Lederen for det demokratiske mindretallet i Senatet, Chuck Schumer, kaller McConnells forslag skammelig og et åpenbart forsøk på å gjøre det vanskelig å innkalle vitner. Han reagerer også sterkt på at McConnell hele tiden har uttalt at de skulle gjennomføree riksrettssaken på samme vis som da Bill Cliton sto tiltalt.

–  Om han ville går de samme reglene som under Clinton-rettssaken, hvorfor endret han de da? Reglene er ikke i nærheten av å være de samme, sa Schumer under åpningen.

– En rettssak uten vitner og dokumenter, er ikke en rettssak men tåkelegging, raste Schumer.

–  Hva er det presidenten skjuler, fortsatte han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vedtas

Tross Demokratenes protester, vil McConnells forslag til kjøreregler og tidsramme antakeligvis bli vedtatt av det republikanske flertallet i Senatet.

Aktoratet under ledelse av Schiff vil i så fall legge fram anklagene mot presidenten onsdag, men det ventes ikke at disse vil inneholde noe nytt ut over det som alt er kjent i det 111 sider lange dokumentet som ble lagt fram i forrige uke og som oppsummerer etterforskningen.

Dokumentet konkluderer med at det er overveldende beviser for at Trump har gjort seg skyldig i maktmisbruk og for å ha forsøkt å hindre Kongressens etterforskning av dette.

Kjernen i tiltalen er at Trump ved å holde tilbake militærhjelp til Ukraina forsøkte å presse landet til å innlede en etterforskning som ville involvert USAs tidligere visepresident Joe Biden.

Demokratene mener dette i realiteten var et forsøk på å få Ukraina til å påvirke presidentvalget i USA senere i år, der Biden håper å bli Trumps motkandidat.

Les også: Trump: «Det er bare så urettferdig at amerikanske foretak har forbud mot å betale bestikkelser»

Vitner eller ikke vitner?

Etter at aktoratet og Trumps advokater har lagt fram sine argumenter, vil senatorene få 16 timer til å stille skriftlige spørsmål til partene.

Riksrettssaken vil pågå alle dager unntatt søndag, med alle de hundre senatorene til stede. Hvis all avsatt tid blir brukt, vil det neste uke være tid for avstemning om spørsmålet det knytter seg mest spenning til: Om det vil bli innkalt nye vitner, i tillegg til dem som tidligere har forklart seg i høringene i Representantenes hus.

Demokratene forlanger vitner og vil svært gjerne høre hva Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har å si.

Demokratenes håp er at de i neste omgang kan overtale fire republikanske senatorer til å bryte med eget parti. De fleste republikanerne mener det ikke er nødvendig med vitner, men noen få har foreløpig ikke bestemt seg. En av disse er senator Mitt Romney.

Hvis det ender med at vitner innkalles, vil riksrettssaken ta lengre tid. Til slutt skal det stemmes over de to tiltalepunktene, om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

To tredels flertall kreves for å få Trump kjent skyldig og avsatt. Dette regnes som svært usannsynlig, og Republikanerne håper riksrettssaken vil være over når Trump skal holde sin tale om rikets tilstand 4. februar.

Les også: Hillary Clinton: – Ingen liker Bernie Sanders

Fakta om framdriften i riksrettssaken i Senatet

* 16. januar: Tiltalen ble lest opp i Senatet av hovedaktor Adam Schiff. Senatorene ble tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

* 20. januar: Trumps forsvarere offentliggjorde et 110 sider langt forsvarsskrift.

* 21. januar: Senatet ventes å stemme over et forslag til regler og framdriftsplan for riksrettssaken. Forslaget er lagt fram av Mitch McConnell, lederen for Senatets republikanske flertall, og blir trolig vedtatt. I så fall vil prosessen fortsette som følger:

* Anklagerne får 24 timer fordelt på to dager til å framføre sine argumenter.

* Også Trumps forsvarere får 24 timer, fordelt på to dager, til disposisjon.

* Deretter er det satt av 16 timer der senatorene kan rette skriftlige spørsmål til partene. Spørsmålene blir lest opp av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

* I teorien kan Trumps støttespillere vedta å avvise hele saken før prosessen er fullført. Men en del republikanere er skeptiske til en slik løsning, som derfor neppe vil få flertall.

* Så sant ikke saken avvises, skal det etter spørsmålsrunden avgjøres om nye vitner skal kalles inn. I så fall må Demokratene klare å overbevise minst fire republikanere om at flere vitnemål er nødvendig.

* Til slutt skal det stemmes over de to tiltalepunktene om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

* For å få Trump erklært skyldig og avsatt, kreves det to tredels flertall. Dette regnes som svært usannsynlig.

* Republikanerne håper riksrettssaken vil være overstått før Trump skal holde sin tale om rikets tilstand 4. februar.

(Kilder: AP, AFP, DPA, NTB)

Fakta om riksrettssaken mot Donald Trump

* Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille president Donald Trump for riksrett.

* De to tiltalepunktene dreier seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

* Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

* Aktoratet ledes av Adam Schiff, som er demokrat og leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus.

* Det regnes som svært sannsynlig at Trump blir frikjent av Senatet, hvor Det republikanske partiet har flertall.

Fakta om amerikansk riksrett

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har i oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet, eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et simpelt flertall kan Representantenes hus beslutte å tiltale en president. For øyeblikket har Demokratene flertall i Huset.

* Så skal det to tredels flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For tiden er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* Donald Trump er den tredje presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett av Representantenes hus.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med sitt forhold til Monica Lewinsky.

* USAs første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble også frifunnet.