Verden

Angrepet kan svekke USAs Libya-innsats

Drapet på ambassadøren og tre andre diplomater kan undergrave Washingtons forsøk på å støtte den nye regjeringen i Tripoli.

JAFFA (Dagsavisen): En spent stillhet la seg i går kveld over kontorbygget i Benghazi som bare 24 timer tidligere huset det amerikanske konsulatet. Ambassadøren ble brakt til sykehuset av sivile libyere, kunne i går lege Ziad Abu Zeid fortelle. Ifølge Abu Zeid ved Det medisinske senteret i Benghazi døde ambassadør Christopher Steven av «inhalert røyk» og mangel på oksygen.

- Feigt

- Det var ingen amerikanere som fulgte Steven, og først skjønte vi ikke at dette dreide seg om ambassadøren, sier han.

USA sender nå ekstra marinestyrker til Libya som skal beskytte amerikanske interesser, som ambassaden i hovedstaden og diplomatenes hjem. Drapene viser hvor skjør situasjonen er, og trolig må de amerikanske utsendingene innta en langt lavere profil enn til nå.

Libyas president, Mo­­hammed el-Megarif, beskriver angrepet på diplomatene som «feigt».

- Vi uttrykker vår dypeste beklagelse til USA, til det amerikanske folket og til hele verden, sier el-Megarif.

Han lover at de skyldige skal straffes.

I går kveld hersket det ennå usikkerhet rundt nøyaktig hva det var som skjedde ved konsulatet kvelden før. Men kontorbygningen skal ha blitt angrepet med både raketter og maskingevær, og deretter ble konsulatet satt i brann. Steven ble drept da han skal ha forsøkt å berge innesperrede diplomater ut.

Mens konsulatet ble angrepet i Libya, ble den store amerikanske ambassaden i Kairo omringet av demonstranter. Demonstrasjonen ble dominert av salafister, en streng islamistisk retning, og de krevde at de diplomatiske forbindelsene med Kairo må brytes. Demonstrantene kom seg inn på ambassadeområdet, der de rev ned det amerikanske flagget for å erstatte det med et svart flagg med den påskrevne trosbekjennelsen: «Det er ingen Gud foruten Allah, og Mohammad er hans profet».

Skjørt

Voldsutbruddene i Egypt og Libya understreker hvor ustabile forholdene i Midtøsten er og hvor lite som skal til for å oppildne situasjonen. Opptøyene brøt ut etter at en hittil ukjent amerikansk-israelsk eiendomsmekler hadde lastet opp en hånende amatørdokumentar på YouTube der islam beskrives i ytterst fornærmende vendinger.

Episodene i Egypt og Libya minner om tilstandene i Midtøsten i 2005 etter publiseringene av de såkalte Muhammed-karikaturene. Da ble blant annet Norges og Danmarks ambassader i Damaskus angrepet. Også da ble det antatt at ekstreme islamister sto bak angrepene.

Likevel er situasjonen en annen i dag. I 2005 ledet president Bashar Assad fortsatt Syria uutfordret og med hard hånd, og det ble antatt at ingen demonstrasjoner kunne finne sted uten grønt lys fra regimet. Islamistene ble altså brukt av regimet. I både Libya og Egypt har de tidligere regimene falt. Militante islamister fra ytterste høyre presser nå sine regjeringer, selv den islamistiske regjeringen i Kairo, med krav om en mer fiendtlig holdning til Vesten.

Kritisert

I går kveld forsøkte både libyske og amerikanske myndigheter å dempe gemyttene, men begge sider så ut til å frykte følgene - at USAs støtte til den nye regjeringen i Libya kan bli svekket, om ikke annet enn av sikkerhetshensyn. Nettopp den drepte ambassadør Steven var en nøkkelperson i dette prosjektet, og han har ofte fortalt om sin entusiasme for det libyske folkets «kamp for å vinne friheten».

- Jeg har hatt æren å tjene som USAs utsending til den libyske opposisjonen under revolusjonen, sa Steven i et budskap som ble lastet opp, også det på YouTube, tidligere i år.

- Jeg var begeistret over å se det libyske folket reise seg og kreve sine rettigheter. Vi skal bygge et partnerskap mellom Libya og USA for å hjelpe dere, det libyske folket, i å nå deres mål, sa den nå drepte ambassadøren.

roger.hercz@dagsavisen.no

Filmskaper: «Dette er politikk»

Mens USAs president for­dømmer angrepene og tar avstand fra filmen som provoserer, lover film­skaper Sam Bacile kamp mot islam.

I USA: Heidi Taksdal Skjeseth

NEW YORK (Dagsavisen): President Barack Obama fordømmer angrepene i Libya på det sterkeste og lover å finne og straffe de skyldige.

– Vi skal jobbe med Libyas myndigheter og stille dem som angrep våre folk til ansvar for sine handlinger, sa Obama utenfor Det hvite hus i går.

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sier hun ikke forstår hvordan dette kunne skje.

– Hvordan kunne dette skje i et land som vi hjalp til med å frigjøre, en by som vi bidro til at ikke ble ødelagt? spør Clinton.

Det er en 14 minutter lang trailer til amatørfilmen «Innocence of Muslims» som startet protester i både Egypt og Libya, der den amerikanske ambassadøren Christopher Stevens ble drept tirsdag kveld.

Gjemmer seg

På telefon fra et hemmelig sted forsvarer filmskaper Sam Bacile budskapet i filmen.

– Islam er en kreftsykdom, sier Bacile, en 56 år gammel amerikansk-israelsk jødisk eiendomsutvikler med base i California.

Bacile sier til NPR radio at han er lei seg for det som skjedde på den amerikanske ambassaden i Benghazi, men at sikkerheten trolig var for dårlig.

– Sikkerhetssystemet på ambassaden er ikke godt. USA burde gjøre noe for å endre det, mener Bacile, som sier han fikk de fem millioner dollarene det kostet å lage filmen fra rundt 100 jødiske donorer.

Filmen framstiller profeten Muhammed som blodtørstig, brutal og pedofil. Selv mener Bacile det handler om politikk.

– Dette er en politisk film. Vi slåss med ideer, sier han til NPR.

Tidligere vist

Filmen ble nylig vist i kirken til den kontroversielle pastoren Terry Jones i Florida, som i fjor truet med å brenne koranen, noe som også førte til opptøyer i Midtøsten. Ifølge Bacile har filmen blitt vist en gang tidligere i sommer, i en relativt tom kinosal i Hollywood.

Det dødelige angrepet i Libya har satt utenrikspolitikk på agendaen i den amerikanske valgkampen. Mitt Romney har gått til frontalangrep på president Barack Obama, basert på en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Egypt før angrepene skjedde. USAs ambassade fordømte «alle forsøk (...) på å fornærme muslimer».

– Det er skammelig at Obama-administrasjonens første reaksjon ikke var å fordømme angrepene, men å sympatisere med dem som angrep, sa Romney, som fortsatt står ved uttalelsen.

Romney har fått lite støtte fra andre republikanere. Demokratene sier de er «sjokkert» over at Romney bruker tragedien til politiske angrep.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Støre 
fordømmer angrepet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer angrepet i Benghazi i Libya. - Norge fordømmer på det sterkeste angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi og drapene på diplomater og sivile. Ingenting kan forsvare slike voldshandlinger, og vi vil ta dette opp med libyske myndigheter, sier Støre til NTB. - Det er et viktig prinsipp at vertslandet har det fulle og hele ansvaret for sikkerheten ved ambassader, og vi forventer at libyske myndigheter gjennomfører tiltak for å ivareta dette ansvaret på en skikkelig måte. (NTB)

Mer fra Dagsavisen