Verden

– Angrepet kan gi rom til å roe situasjonen

Faren for opptrapping er overhengende – men det iranske angrepet åpner også for en anledning til at både USA og Iran kan roe situasjonen, mener ekspert.

Det er knyttet stor usikkerhet til hva som blir svaret fra USA etter de iranske angrepene natt til onsdag mot militære baser i Irak som blant annet huset amerikanske styrker, i Irbil og i Al-Asad vest for Bagdad.

Mange advarer mot eskalering etter angrepet. Men enkelte eksperter mener det iranske angrepet var av en slik art at det gir USAs president Donald Trump en anledning til å roe situasjonen dersom han ønsker det: at det var sterkt nok til å representere hevnen Iran har varslet, samtidig som den ikke skal ha såret amerikanere.

Kan redde ansikt?

Angrepene var en nøye kalkulert respons, mener Faysal Itani, visedirektør ved Center for Global Policy i Washington.

– Responsen må være dramatisk nok til å redde ansikt, men begrenset nok til å unngå å utløse en opptrappingsspiral som kan føre til en overveldende amerikansk militær handling. Dette er spektakulært nok til å «telle», men tvinger ikke USA til å trappe opp som gjengjeld, sier Itani til Bloomberg.

Også The Guardian påpeker dette i en anylyse.

«Umiddelbart etter angrepene så de ut til å være nøye designet til unngå amerikanske sårede – rettet mot baser som allerede var svært forberedt på angrep», skriver The Guardian.

USAs president Donald Trumps første respons var tilbakeholden.

– Alt vel! Missiler avfyrt fra Iran mot to militære baser i Irak. Granskning av skadeomfang gjøres nå. Så langt ser det bra ut, tvitret Trump, men vil gjøre en kunngjøring onsdag morgen amerikansk tid.

Foreløpig er det uklart om noen ble drept i angrepene. Iranske medier hevder at 80 amerikanere ble drept, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Amerikanske og irakiske kilder sier det foreløpig ikke er kommet meldinger om døde.

Mer fra Dagsavisen