Verden

– Angrep på Syria om få dager

SYRIA: Vestlige utsendinger skal ha gitt klar beskjed til Syrias nasjonalkoalisjon om at et vestlig angrep mot Bashar al-Assads regime kan ventes i løpet av få dager.

AMMAN/DAMASKUS: Beskjeden skal ha blitt gitt under et møte mellom vestlige utsendinger og representanter for Syrias nasjonalkoalisjon i Istanbul på mandag, opplyser kilder som var til stede på møtet.

– Opposisjonen ble i klare ordelag fortalt at en aksjon for å hindre Assad-regimet i ytterligere bruk av kjemiske våpen, kan komme allerede om få dager, og at Syrias nasjonalkoalisjon fortsatt bør forberede seg på de kommende fredssamtalene i Genève, sier kildene.

Kan gå utenom Sikkerhetsrådet

Flere britiske aviser har skrevet at britiske myndigheter forbereder et militært svar på den angivelige bruken av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i forrige uke, og at en avgjørelse om å gå til aksjon er ventet innen kort tid.

Tirsdag innkalte Storbritannias statsminister David Cameron Underhuset i Parlamentet til ekstraordinært møte for å diskutere Syria-krisen.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier samtidig at det er et alternativ å gå utenom FNs sikkerhetsråd dersom rådet ikke snart griper inn i konflikten i Syria. Norge holder derimot fast ved at en eventuell maktbruk mot Syria må forankres i et mandat fra FN.

Både Frankrike og Storbritannia har åpnet for en militær aksjon mot Syria uten å hente hjemmel i FNs sikkerhetsråd. Vetomaktene Kina og Russland har så langt stanset alle forslag om sanksjoner mot Syria i rådet.

Advarer mot al-Qaida

Syrias utenriksminister Walid Moualem sier syriske myndigheter vil fortsette den militære innsatsen mot opprørerne i landet selv om det kommer et angrep utenfra.

Han advarer samtidig om at et vestlig angrep vil være til støtte for Israel og al-Qaida-grupper blant opprørerne.

Moualem ber også Vesten legge fram bevis på at regimet har brukt kjemiske våpen, og anklager Vesten for å bruke falske beskyldninger som et påskudd for å gå til angrep.

Russland advarer samtidig om at en militæroperasjon mot Syria vil få katastrofale konsekvenser for hele Midtøsten-regionen.

– Forsøk på å gå utenom FNs sikkerhetsråd og enda en gang lage grunnløse unnskyldninger for en militær intervensjon i regionen, vil bare føre til mer lidelse for det syriske folk og til katastrofale konsekvenser for andre land i Midtøsten og Nord-Afrika, sier en talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Økt aktivitet på flybase

Ifølge avisen The Guardian er et større antall kampfly og militære transportfly enn vanlig observert på Storbritannias flybase på Kypros. Flybasen ligger mindre enn 160 kilometer fra Syria, og antas å bli viktig dersom det settes i gang et luftangrep mot landet.

USA mener det er «svært liten tvil» om at syriske styrker sto bak angrepet som drepte flere hundre syrere forrige onsdag, og at det var snakk om et gassangrep.

Russland sier imidlertid det foreløpig verken finnes bevis for at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot opprørerne eller hvem som sto bak angrepet.

USA har nå valgt å utsette et planlagt møte med Russland der de to landene skulle planlegge en internasjonal fredskonferanse om Syria.

– Våpeninspektører hindret

Våpeninspektørene fra FN, som skal forsøke å avdekke om det er brukt kjemiske våpen i Syria, måtte tirsdag gi opp forsøket på å ta nye prøver på åstedet for det angivelige kjemiske angrepet utenfor Damaskus.

Årsaken skal ifølge utenriksminister Moualem være uenighet blant opprørerne om sikkerhetsopplegget rundt FN-etterforskerne. Han avviste samtidig den amerikanske utenriksministeren John Kerrys uttalelser om at Assad-regimet hindrer FN-teamets arbeid.

Organisasjonen Leger Uten Grenser har tidligere opplyst at tre av sykehusene de jobber på i byen hadde fått inn over 3.600 pasienter med symptomer på nervegassforgiftning den dagen. 355 av pasientene døde.

USA, Storbritannia og deres allierte kommer trolig til å avvente våpeninspektørenes rapport før et eventuelt luftangrep, skriver The Guardian. (NTB)

Cameron kaller inn Underhuset

Den britiske statsministeren David Cameron har kalt inn Underhuset i Parlamentet til ekstraordinært møte for å diskutere Syria-krisen.

– Lederen for Underhuset godtok min anmodning om å innkalle Parlamentet, skrev Cameron på Twitter tirsdag.

Parlamentsmedlemmene må dermed avbryte sommerferien og møte i London torsdag.

– Det vil bli lagt fram et forslag fra regjeringen og holdt en avstemning, het det videre i meldingen.

Internasjonal ramme

– All bruk av kjemiske våpen er fullstendig avskyelig, og hvis de er blitt brukt, må verdenssamfunnet reagere i tråd med dette, sier Cameron ifølge en talsmann.

Flere britiske aviser har skrevet at britiske myndigheter forbereder et militært svar på den angivelige bruken av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i forrige uke, og at en avgjørelse om å gå til aksjon er ventet innen kort tid.

Camerons talsmann bekreftet tirsdag at de britiske styrkene vurderer ulike muligheter for militær aksjon i Syria, men at det ikke er tatt noen beslutning om hva slags aksjon det kan være snakk om.

Samtaler

Nyhetsbyrået AFP skriver at Cameron fortsetter samtalene med andre lands ledere der målet er å bli enig om et «rimelig svar» på de påståtte kjemiske angrepene i Syria som skal ha tatt livet av over 300 mennesker.

De syriske opprørerne hevder at det er Bashar al-Assads regime som står bak angrepene, men dette tilbakeviser regimet som blank løgn. (NTB)

Hagel: – USAs styrker klare til aksjon mot Syria

USAs militære styrker er klare til å handle straks president Barack Obama eventuelt gir ordre om et angrep mot Syria. De nødvendige ressursene er på plass, sier forsvarsminister Chuck Hagel.

Hagel sa tirsdag til den britiske rikskringkastingen BBC at amerikanerne har gjennomført forflytninger av militære ressurser slik at en ordre fra presidenten kan settes ut i livet.

– Vi er klare, så enkelt er det, tilføyde han.

Den amerikanske forsvarsministeren sa også at bevismateriale som FNs inspektører er i ferd med å samle inn, vil vise at den syriske regjeringen sto bak angrepet med giftgass nær hovedstaden Damaskus i forrige uke.

– Dette framstår nå som ganske klart, sa Chuck Hagel. (NTB)

Mer fra Dagsavisen