Også søndag ble Kirkuk rammet av et angrep. To personer ble drept og ti såret av en bilbombe. Torsdag ble ni mennesker drept i eksplosjoner. FOTO: AKO RASHEED/REUTERS/NTB SCANPIX

Angrep mot sjiamuslimske områder

Flere irakiske byer er rammet av bombeangrep. Rundt 35 personer er drept og over 100 såret, ifølge lokale kilder.

BAGDAD: Irak opplevde sin blodigste dag på fire uker torsdag. Minst 36 personer ble drept og 100-150 såret da over 20 bomber rammet byer rundt i Irak, ifølge politi og sykehuskilder.

I alt seks ulike provinser ble rammet, og flere av angrepene var rettet mot sjiamuslimske områder.

I hovedstaden Bagdad og omegn ble minst 17 mennesker drept og 63 såret i eksplosjoner i morgentimene, opplyser en tjenestemann i innenriksdepartementet til AFP.

 

Angrep minister

I flere av angrepene ble det brukt bilbomber, og en av dem rammet bilkortesjen til helseminister Majid Hamed Amin i Haifa-gata midt i sentrum av Bagdad. Bomben drepte to sivile og såret ni, deriblant fire av ministerens livvakter, opplyser irakiske myndigheter.

To personer ble drept og fire såret av en annen bilbombe som gikk av ved en kontrollpost øst i hovedstaden. Ytterligere en bilbombe gikk av ved en sosial forening i samme gate.

Et av de blodigste angrepene fant sted i Kirkuk nord i landet, der i underkant av ti mennesker ble drept og over 20 ble såret. Angrepet var rettet mot politipatruljer i sentrum av byen.

– Jeg forsøkte å stanse trafikken slik at en politipatrulje kunne passere. Da den passerte, eksploderte en bombe. Jeg falt i bakken, og politiet tok meg til sykehus, sier en politimann, som ble såret i ansiktet og brystet. Han vil ikke oppgi navnet sitt.

 

Konfliktfylt by

Kirkuks befolkning består både av sjiamuslimer, sunnimuslimer og kurdere, og situasjonen er svært anspent som følge av konflikten mellom de ulike etniske og religiøse gruppene i Irak.

Bombeangrepene rammet også flere andre byer, blant annet Samarra der tre personer skal ha blitt drept, og Baquba der en politimann mistet livet i et selvmordsangrep.

Sunnimuslimske opprørere mistenkes for å stå bak angrepene.

Angrepene er de verste siden 20. mars. Da ble 50 mennesker drept og 255 såret i angrep over hele landet. En gruppe tilknyttet al-Qaida påtok seg ansvaret.