Til tross for at oppslutningen om ANC synker, kommer partiet til å vinne valget i Sør-Afrika med god margin. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

ANC taper terreng

VALG: Til tross for at ANC leder klart i det sørafrikanske valget, ligger regjeringspartiet an til å gjøre sitt dårligste valg på lenge. Opposisjonspartiet DA har derimot gjort et brakvalg.

Opptellingen av stemmene etter onsdagens valg er godt i gang. Den nasjonale valgkommisjonen opplyser torsdag at når om lag en tredel av stemmene var telt opp, hadde ANC fått 60,5 prosent av stemmene.

Det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen (DA), har 25,7 prosents oppslutning, mens Economic Freedom Fighters (EFF), som befinner seg på ytterste venstrefløy, ligger an til å få 4,4 prosent av stemmene.

Det endelige resultatet ventes å være klart fredag.

Misfornøyde velgere

Det var på forhånd ventet at avdøde Nelson Mandelas parti ville vinne valget med god margin, slik det også har gjort i alle de foregående valgene som har vært holdt siden apartheidregimet falt for 20 år siden.

Ifølge de siste meningsmålingene ville ANC få 63 prosent av stemmene. Det er likevel en nedgang fra forrige valg i 2009, da partiet fikk nesten 70 prosent. I de foregående valgene har partiet fått mellom 62 og 66 prosents oppslutning.

For selv om partiet har dominert sørafrikansk politikk de siste 20 årene, er stadig flere sørafrikanere misfornøyde med at partiet ikke klarer å rydde opp i korrupsjonen og gjøre noe med den skyhøye arbeidsledigheten.

Opposisjon i framgang

Mange har derfor vendt seg til DA, som ser ut til å gjøre sitt beste valg noensinne. Dersom det foreløpige resultatet holder seg, vil DA få dobbelt så stor oppslutning som i forrige valg. Den store valgdeltakelsen er også noe som gagner DA.

Partileder Helen Zille sa torsdag morgen at hun regner med at partiet kommer til å få om lag 23 prosent.

– Vi får se hvordan det går. Selvfølgelig håper vi det vil bli mer. Men vi har gjort alt vi kunne, sa en nøktern Zille torsdag morgen.

Ved forrige valg fikk partiet 12,37 prosent av stemmene.

Siste «apartheidvalg»

Valget onsdag gikk stort sett rolig for seg, og ifølge valgmyndighetene var det «ekstremt stort oppmøte». I mange byer var det lange køer ved valglokalene. Flere steder måtte velgere vente i over to timer for å avgi sin stemme.

ANC har under valgkampen forsøkt å spille på tidligere storhet og sorgen over bortgangen til partiets grunnlegger og landsfader Nelson Mandela, som døde i desember.

Mange kommentatorer mener dette valget blir det siste som er dominert av arven etter apartheid.