Amnesty krever gransking av massedrap i Tsjetsjenia

Ifølge avisa Novaja Gazeta ble de 27 mennene drept natt til 26. januar.

Oppdatert: Det ble først meldt i denne saken at massedrapene var knyttet til forfølgelsen av homofile. Det har NTB trukket tilbake. Drapene knyttes til et drap på en politimann i desember.

Amnesty International fester lit til avisas kilder og krever at russiske myndigheter gransker den påståtte massakren.

– Disse påstandene kommer fra en troverdig kilde. Så forferdelig det enn er, virker det totalt sannsynlig i Tsjetsjenia, der myndighetene nyter total straffefrihet for brudd på menneskerettighetene, sier nestlederen for Amnestys virksomhet i Europa og Sentral-Asia, Denis Krivosjeev.

Dokumentert praksis

– Amnesty International har i årevis dokumentert praksisen med utenomrettslige henrettelser i Tsjetsjenia og andre steder i Nord-Kaukasus, og disse påstandene samsvarer med hva vi tidligere har funnet ut. De må straks etterforskes, og alle de skyldige må stilles til ansvar dersom dette beviselig har funnet sted, sier han.

– Det må også gjennomføres en grundig etterforskning av påstandene om hemmelig fengsling, tortur og annen form for mishandling av mer enn 100 homofile menn i Tsjetsjenia i april, sier Krivosjeev.

– Sikkerhetsstyrkene kan ikke få slippe unna med tortur og drap, bare fordi de bærer uniform fra myndighetene, sier han.

Sjokkbølger

Novaja Gazeta sendte i vår sjokkbølger gjennom det internasjonale LHBT-miljøer med sine artikler om systematisk forfølgelse, bortføringer og mishandling av homofile menn i Tsjetsjenia.

Massedrapet i januar fant ifølge avisas kilder sted i Groznyj, og avisa publiserer navn, fødselsdato og bosted på alle de 27 angivelige ofrene som er i alderen 19 til 33 år.

Disse drapene knyttes ifølge avisa ikke til forfølgelsen av homofile, men til drapet på en politimann 16. desember.

Avisa skriver også hvor fangene ble holdt, hvilke politiavdelinger som deltok i massearrestasjonene og drapene, samt hvem som ledet disse avdelingene.

Novaja Gazeta skriver videre at de drepte i all hast ble gravlagt på ulike kirkegårder samme natt som de ble skutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lover å vurdere

Avisas avsløring er også lest i Kreml og president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov bekreftet mandag at myndighetene nå vurderer opplysningene som har kommet fram, samt tsjetsjenske myndigheters eventuelle rolle.

FN ba om en grundig gransking etter Novaja Gazetas rapporter tidligere i år. De beskrev massearrestasjoner og tortur av homofile i den overveiende muslimske regionen i Nord-Kaukasus.

Tsjetsjenske myndigheter avviser alle anklager om dette og hevdet også at det ikke finnes homoseksuelle i den russiske republikken.

(NTB)