Verden

Amnesty hardt ut mot USAs migrasjonspolitikk

USA bryter både internasjonal lov og egen grunnlov i behandlingen av menneskerettsforkjempere ved grensa mot Mexico, mener Amnesty.

Amnesty International slipper tirsdag rapporten «Saving Lives is Not a Crime».

Der beskriver organisasjonen det de hevder er politisk motivert trakassering av menneskerettsforkjempere, begått av amerikanske myndigheter.

Amnesty anklager amerikanske myndigheter for å bryte både sin egen grunnlov og andre amerikanske lover, men også internasjonal rett.

– Poenget er at denne rapporten viser at amerikanske myndigheter, og også mexicanske, har utviklet et system for å overvåke, trakassere og til en viss grad straffeforfølge personer som hjelper asylsøkere på begge sider av grensa, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til Dagsavisen.

Aktivister, advokater, journalister, frivillige og andre som bistår ved grensa, er blant dem amerikanske myndigheter har gått etter.

Det er personer som hjelper migranter med å forstå hvilke rettigheter de har, men også dem som legger ut vann og mat der asylsøkerne krysser ørkenen, forteller Egenæs. Det er ikke snakk om menneskesmugling.

Les også: Kongressen vedtok bevilgning på 40 milliarder til barn ved grensa

Avhørt

Gjennom lekkasjer og intervjuer har Amnesty avdekket det Egenæs omtaler som «ganske intens overvåking» av flere som jobber for å hjelpe migranter ved grensa.

– Det har resultert i lange avhør på grensa, selv om mange av dem er amerikanske statsborgere og har fått innvilget såkalt visum for hurtigpassering, sier Egenæs, som også nevner andre eksempler.

Amnesty mener amerikanske myndigheter strekker landets lover ut over hva de har grunnlag for.

Les også: Titusener flykter hvert år: – Blir utsatt for overgrep og tortur på veien

Strammer grepet

Amnestys rapport forteller om en endret situasjon de siste årene.

– Perioden 2018 til 2019 er den der vi systematisk har fulgt med. Vi har fått flere rapporter, og i januar 2019 fortalte aktivistene at de har merket en tydelig økning i trakasseringen på grensa, sier Egenæs.

– Vi ser det som en forlengelse av grensepolitikken til den nåværende administrasjonen, som har til hensikt å gjøre det så vanskelig, ubehagelig og plagsomt som overhodet mulig for mennesker å komme til USA og søke asyl, fortsetter han.

Egenæs har selv besøkt flere steder langs grensa mellom USA og Mexico. Han sier at da han snakket med folk i januar, var det ikke tvil om at noe foregikk.

– Men at det skulle være så systematisk og målretta, at det brukes så mye ressurser, var litt overraskende for meg, sier generalsekretæren.

Streng politikk

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger lovet å bygge en grensemur mot Mexico, og tidligere i mai truet han nabolandet med økt toll. For å unngå det, stilte han krav om at Mexico måtte gjøre mer for å hindre migranter å ta seg ulovlig over grensa til USA.

A member of Mexican National Guard watches the border with the US at the Anapra area in Ciudad Juarez, State of Chihuahua, Mexico, on June 26, 2019. - Mexico's president vowed Tuesday to investigate the controversial detention of migrants trying to cross the US border, saying the 15,000 troops he has deployed there have no such orders. (Photo by HERIKA MARTINEZ / AFP)

En soldat fra Mexicos nasjonalgarde holder vakt ved grensegjerdet mellom USA og Mexico. Foto: Herika Martinez/NTB scanpix

Etter en avtale mellom de to landene sendte Mexico flere tusen soldater fra nasjonalgarden til grensa i sør. Landet har også godtatt å ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på behandling av asylsøknaden sin.

Les også: Mexicos soldater på vei til grensen etter avtale med Trump

Bildet som sjokkerte

USAs migrasjonspolitikk er blitt en viktig sak for flere av de demokratiske politikerne som vil utfordre Trump ved valget i 2020. Forrige uke gikk flere av dem til frontalangrep på presidenten.

Bakgrunnen var bildet av Óscar Alberto Martínez Ramírez og datteren Valeria, som døde da de forsøkte å krysse Rio Grande og ta seg inn i USA. Bildet av de døde kroppene ved elvebredden, der datteren fortsatt har armen inne i farens T-skjorte, har opprørt mange.

sjokkerte: Oscar Alberto Martínez Ramírez og datteren døde da de forsøkte å krysse Rio Grande. FOTO: NTB SCANPIX

Bildet som har opprørt mange. Foto: Julia De Luc/NTB scanpix

– Dette er konsekvensen av Donald Trumps umenneskelige og umoralske immigrasjonspolitikk, tvitret senator Cory Booker, en av de mange som vil bli demokratenes presidentkandidat.

Egenæs i Amnesty Norge tror ikke bildet vil føre til store endringer i amerikansk politikk, i det minste ikke på kort sikt.

– Det som trengs er nok at amerikanere og amerikanske politikere ut over de Trump kan avfeie, blir så opprørt over tilstanden ved grensa nå at Trump kan tro at det har noe å si for om han kan bli gjenvalgt, sier Egenæs.

– Da tror jeg det kan skje noe, fortsetter han.

Heller enn å stagge migrantstrømmen, skyver den skjerpede amerikanske politikken flyktninger inn i hendene på kriminelle gjenger, ifølge Egenæs.

– En ung honduransk gutt sa det nå koster 5000 dollar å bli ført over grensa. Før var det prisen for å bli tatt med helt fra Honduras og inn i USA. Prisen på smuglingen øker, så det er tydelig at etterspørselen øker, forteller han.

Les også: El Salvador: Ikke krig, ikke fred

Migrasjon til USA

* Årlig forsøker flere titalls tusen migranter å ta seg inn i USA.

* Ifølge grensepolitiet i USA omkom minst 283 flyktninger og migranter langs grensa i fjor, men menneskerettighetsorganisasjoner mener at det reelle tallet var langt høyere.

* Amerikanske myndigheter har fått krass kritikk for å skille migrantbarn fra familiene sine. Barna plasseres i internerings- og mottakssentre, og ved flere av stedene er det dokumentert helsefarlige forhold.

* Antall barn som er under tilsyn av amerikanske myndigheter, har økt betraktelig de siste årene.

(Kilder: NTB, New York Times)

Mer fra Dagsavisen