Rohingyaer i en flyktningleir i Bangladesh.

Amnesty ber om våpenembargo mot Myanmar

FNs sikkerhetsråd bør forby salg av våpen til Myanmar, mener Amnesty International.


FNs sikkerhetsråd skal torsdag holde sitt første åpne møte om situasjonen vest i Myanmar, der nesten en halv million rohingya-muslimer er drevet på flukt den siste måneden.

FN generalsekretær António Guterres mener militæret i Myanmar utfører en etnisk rensing for å bli kvitt den statsløse muslimske minoriteten. Torsdag skal han orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Tirana Hassan, Amnestys leder for kriserespons, sier i en uttalelse onsdag at Sikkerhetsrådet umiddelbart bør stanse alle levering av våpen og ammunisjon til Myanmar.

– Militæret i Myanmar fordriver og dreper rohingyaer, sier Hassan, som mener militæret begår forbrytelser mot menneskeheten og driver med etnisk rensing.

I løpet av den siste måneden har over 200 landsbyer brent ned etter at de ifølge rohingya-flyktninger ble påtent av militæret og buddhistisk mobb.

Guterres har gjentatte ganger bedt Myanmar om å la hjelpeorganisasjoner få reise inn i Rakhine, og torsdag skal endelig representanter for flere FN-byråer få reise inn i delstaten sammen ifølge med myndighetene. Ifølge Guterres' talsmann, Stephane Dujarric, er dette det første steget når det gjelder å få inn humanitær hjelp til regionen.

De siste dagene har militæret i Myanmar hevdet å ha funnet massegraver med minst 163 mennesker, mange av dem hinduer i Rakhine. Militæret anklager en militant rohingya-gruppe for å stå bak, men gruppen har avvist anklagene.

(NTB)