Verden

Amnesty ber om våpenembargo mot Myanmar

FNs sikkerhetsråd bør forby salg av våpen til Myanmar, mener Amnesty International.

FNs sikkerhetsråd skal torsdag holde sitt første åpne møte om situasjonen vest i Myanmar, der nesten en halv million rohingya-muslimer er drevet på flukt den siste måneden.

FN generalsekretær António Guterres mener militæret i Myanmar utfører en etnisk rensing for å bli kvitt den statsløse muslimske minoriteten. Torsdag skal han orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Tirana Hassan, Amnestys leder for kriserespons, sier i en uttalelse onsdag at Sikkerhetsrådet umiddelbart bør stanse alle levering av våpen og ammunisjon til Myanmar.

– Militæret i Myanmar fordriver og dreper rohingyaer, sier Hassan, som mener militæret begår forbrytelser mot menneskeheten og driver med etnisk rensing.

I løpet av den siste måneden har over 200 landsbyer brent ned etter at de ifølge rohingya-flyktninger ble påtent av militæret og buddhistisk mobb.

Guterres har gjentatte ganger bedt Myanmar om å la hjelpeorganisasjoner få reise inn i Rakhine, og torsdag skal endelig representanter for flere FN-byråer få reise inn i delstaten sammen ifølge med myndighetene. Ifølge Guterres' talsmann, Stephane Dujarric, er dette det første steget når det gjelder å få inn humanitær hjelp til regionen.

De siste dagene har militæret i Myanmar hevdet å ha funnet massegraver med minst 163 mennesker, mange av dem hinduer i Rakhine. Militæret anklager en militant rohingya-gruppe for å stå bak, men gruppen har avvist anklagene.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen