Verden

– AMLO bryr seg faktisk om mexicanere

Den nye presidenten Andrés Manuel López Obrador har gått i strupen på Donald Trump i valgkampen. Nå har han seks år på seg til å forandre Mexico. Servitør Frida Hernández tror han vil redde mexicanerne.

Bilde 1 av 0

Andrés Manuel López Obrador vant som ventet søndagens valg i Mexico med et brak. 53 prosent av stemmene gikk til venstrekandidaten som startet sitt eget parti, Morena, for bare fire år siden.

Aldri før har Mexico hatt en president fra ytre venstre. López Obrador, eller ALMO som navnet hans forkortes til, vant valget på løfter om å få en slutt på landets skyhøye volds- og drapsrater, den enorme korrupsjonen og å stå opp mot USA og president Donald Trump.

Forholdet mellom de to nabolandene er blitt kraftig forverret etter at Trump ble president i USA. I går var stemningen tilsynelatende god da Donald Trump gratulerte López Obrador med valget på Twitter: «Jeg ser veldig fram til å jobbe med ham. Det er mye som skal gjøres for både USA og Mexico!».

Les også: 400 millioner latinamerikanere til valg i år

Noe nytt

De to andre presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet, sosialliberale PRI, fikk henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene.

Selv om López Obradors parti er relativt ungt, har 64-åringen et langt liv i politikken bak seg. Han var blant annet en populær ordfører i Mexico by på 2000-tallet, og har stilt i to presidentvalg tidligere.

Forklaringen på braksuksessen nå handler om utbredt misnøye med den avtroppende presidenten Enrique Peña Nieto og de etablerte politiske kreftene i landet. Han har ikke lykkes å gjøre noe med den store voldelige kriminaliteten, narkogjengenes makt om samfunnet og de store forskjellene mellom fattig og rik.

ALMO har lovet å gjøre noe med dette, i tillegg til å gå til frontalangrep på korrupsjonen som gjennomsyrer hele samfunnet.

– Det gir mening, mexicanske velgere sier «Vi har prøvd PRI, vi har prøvd PAN, la oss prøve noe nytt». Forandring lokker fordi folk er lei, sier Carlos Gutierrez, tidligere ansatt i George W. Bush's administrasjon til nettstedet Politico.

– AMLO bryr seg faktisk om mexicanere, han vil redde livene våre og gjøre dem bedre, sier Frida Hernández, en servitør fra det lille stedet Los Laureles utenfor Mexico by, til samme nettsted.

Les mer: Her er det livsfarlig å stille til valg

Sterkt mandat

López Obradors sterke mandat gir ham et handlingsrom til å faktisk få gjort noe, men lett blir det ikke, sier Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull til NTB.

– I seierstalen gikk han ut med klar advarsel til sine medarbeidere om at han kommer til å forfølge korrupsjon på alle plan. Han har veldig stor troverdighet og har aldri vært involvert i noen skandaler, til tross for at han har vært i mexicansk politikk siden 1970-tallet. Han har personlig troverdighet, men det er en lang prosess derfra til å røske opp systemene med roten, sier Bull.

López Obrador tas i ed som president for den neste seksårsperioden 1. desember, med støtte fra arbeiderpartiet PT og det høyreorienterte evangelistiske partiet PES.

Les mer: Et lite stykke Mexico

Dette er den nye presidenten: 

* Født i landsbyen Tepetitán i delstaten Tabasco 13. november 1953.

* Startet sin politiske karriere i venstrepartiet PRI i Tabasco i 1976 der han etter hvert ble partiets delstatsleder.

* I 1989 gikk han over til sosialdemokratiske PRD, der han var partileder fra 1996 til 1999.

* I 2000 ble López Obrador valgt til ordfører i hovedstaden Mexico by.

* Han stilte som kandidat til presidentvalget i 2006, der han tapte med under 1 prosent mot Felipe Calderon fra høyrepartiet PAN.

* I 2012 forsøkte López Obrador seg på nytt som presidentkandidat i valget, der Enrique Peña Nieto fra PRI vant med større margin.

* I valget som ble gjennomført 1. juli i år stilte López Obrador på vegne av partiet Morena, som han selv stiftet i 2014. Morena inngår i en koalisjon med Arbeiderpartiet (PT) og det høyreorienterte evangelistiske partiet PES.

* Mexicansk grunnlov slår fast at presidenter bare kan sitte i én periode. Perioden er på seks år.

* I valgkampen har han lovet store bedringer for vanlige folk, blant annet med økte studiestipender og lærlingplasser til ungdom og høyere pensjon for de eldre.
Kilder: NTB, AP, DPA, AFP, Wikipedia

Mer fra Dagsavisen