Verden

– Amerikanske byer er langt farligere enn det er her

For mange i Midtøsten er de store gatedemonstrasjonene i USA noe som er kjent, men også forunderlig. Etter år med gateprotester i verdens mest ustabile region, fortsetter det hele nå i USA?

For mer enn 30 år siden tok vanlige palestinere til gatene for å protestere på en måte man ikke hadde sett tidligere. Håpløsheten etter tiår med okkupasjon eksploderte i 1987 i enorme gateprotester, og ga verden et nytt ord: Intifada.

Nå når Sam Bahour, en amerikansk-palestinsk forretningsmann og aktivist basert i Ramallah, følger utviklingen i Washington, Minneapolis og i over 140 andre amerikanske byer, kan han ikke unngå å trekke linjene til denne første intifadaen, der palestinere forsøkte å riste av seg Israels okkupasjon.

– Dette skulle ha skjedd for lenge siden, sier Bahour til Dagsavisen.

– Nå kan vi bare håpe. Dette er et massivt forsøkt på å skape strukturell endring i USA. Millioner av amerikanere lever under en institusjonell rasisme, sier han.

Likevel har ikke ting gått som planlagt. I 2020, tiår etter intifadaen, er den palestinske kampen svekket og Israel planlegger å annektere store landområder på Vestbredden.

Les også: Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

Langet ut mot USA

Men mange i Midtøsten er klare over at gateopptøyer er noe mange heller assosierer med deres region, heller enn USA. For bare få uker siden kunne man se på fjernsynsskjermene rundt omkring i verden hvordan libanesere stormet banker i desperasjon. Og ikke minst, for ti år siden startet Den arabiske våren, som skapte håp, men også kaos. Og så ser man plutselig liknende bilder fra USA.

Drapet på George Floyd i Minneapolis blir dermed ikke overraskende kommentert av regionens ledere. Både Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakker om «menneskerettighetsbrudd», og tar det afroamerikanske samfunnet i forsvar.

– Hvis du er mørkhudet i USA kan du ikke være sikker på at du vil være i live bare i de neste minuttene, sa Khamenei.

Tyrkias Erdogan kalte den amerikanske regjeringen for «fascistisk og rasistisk», og begge snakker om behovet for «å skape en ny verdensorden».

Les også: Guvernør om Trump: – Bruker sine høyeste fullmakter som president i et desperat forsøk på å skjule sin udugelighet

Sammenlikner USA og Iran

Men menneskerettighetbekymringen fra nettopp Erdogan og Khamenei kan lett virke urimelig. I Erdogans Tyrkia sitter et rekordhøyt antall journalister i fengsel kun for å ha kritisert ham, mens tyrkiske styrker er sendt inn i nordlige Syria for å fordrive titusener av kurdere fra sine hjem.

Og mens Khamenei viser forståelse for amerikanske demonstranter, viser han liten forståelse for egne. I månedene fram til koronaen brøt ut, ble minst 1.500 iranere skutt i gatene av eget politi fordi de hadde våget å protestere mot regimekorrupsjonen. Men akkurat Khamenei vet jo hvor «farlige» demonstrasjoner kan være.

For over 40 år siden deltok han selv i gateprotestene mot regimet til sjahen, og hjalp fram revolusjonen som i 1979 bragte Ayatollah Khomeini til makten. Men de undertrykte ble selv raskt undertrykkere, og millioner av iranere må holdes unna gatene ved hjelp av politivold.

En lokal statsviter ser forbindelsen mellom demonstrasjonene i USA og de i Teheran og andre iranske byer.

– Donald Trumps administrasjon er jo basert på ekskludering. Også i Iran er protestene basert på ekskludering, selv om de hos oss er langt mer økonomiske i sin natur, forteller statsviteren til Dagsavisen.

At forskeren ønsker å være anonym, sier også sitt om ytringsfrihetens tilstand.

Mener livet er bedre i Riyadh

Den islamske republikken er landet som brakte terminologien «den store og den lille satan» til verden, med USA som den store. Og selv om meningsmålinger i land uten ytringsfrihet ofte ikke er pålitelige, blir mange iranere, tross tiår med anti-amerikansk propaganda, ofte beskrevet som blant de mest pro-amerikanske i Midtøsten.

I Saudi-Arabia, som også følger demonstrasjonene, er situasjonen gjerne motsatt. Der er regimet alliert med USA og blir beskyttet militært av amerikanske soldater, men tiår med regimestyrt hatpropaganda mot Vesten og USA har satt sine spor: Det var ikke tilfeldig at 15 av de 19 al Qaida-aktivistene som gjennomførte angrepene mot New York og USA den 11. september 2001 var fra nettopp Saudi Arabia.

En videosnutt som har gått viralt i kongeriket de siste dagene viser en muslimsk amerikaner som bor i Saudi-Arabia som forteller hvor mye bedre livet i Riyadh er enn i de amerikanske byene.

– Hva er forskjellen på å bo i Amerika og i Saudi-Arabia? Når man ser politivolden mot George Floyd, som tryglet for sitt liv, vet jeg at det er en høy sjanse for at det samme kan skje med meg i USA kun fordi jeg har en mørkere hud. Det første en saudiarabisk politimann sier når han stopper deg er «salam aleikum», han ønsker oss fred, sa den ikke-navngitte amerikanere til Erem News, en nyhetskanal.

– Amerikanske byer er langt farligere

Men landet der protestene i USA kanskje har resonnert mest, er Libanon. Nettopp Libanon står overfor en økonomisk kollaps, og for første gang snakkes det om fare for sult i landet. Også der har titusener vært ute i gatene for å protestere mot korrupsjon og økonomisk utestengning, men fra Beirut kan det se merkelig ut at mange i supermakten USA opplever at deres liv ikke lenger er like stabile som før.

Men Karim Makdisi, en professor i internasjonal politikk ved det amerikanske universitetet i Beirut, er ikke i tvil.

– Amerikanske byer er langt farligere enn her. Slik har det vært lenge. Du trenger bare åpne en avis i USA, så ser du det. Jeg bodde selv femten år i USA, og det er skremmende der, sier Makdisi til Dagsavisen fra Beirut.

Mer fra Dagsavisen