Verden

Ambisiøs nykommer 
får tøff jobb

ITALIA: Statsminister Enrico Letta ble sparket av sine egne, nykommeren Matteo Renzi har liten grunn til å vente lettere forhold.

Det har ligget i kortene lenge, men i går ettermiddag ble det formelt avklart - etter uker med interne stridigheter må Italias statsminister Enrico Letta (47) kaste inn håndkleet og gå av som statsminister. Han ble felt av sine egne i regjeringspartiet PD, Det demokratiske partiet, og tapte maktkampen for partileder Matteo Renzi (39) som nå ligger an til å bli Italias yngste statsminister noensinne.

Det er presidenten som utnevner statsministeren og Giorgio Napolitano vil trolig allerede i morgen gi Renzi oppdraget, ifølge avisen Financial Times.

Frekk og ambisiøs

Renzi beskrives som et energisk løft for italiensk politikk, han er rappkjeftet, karismatisk og ambisiøs, men samtidig nøktern. Det er blitt lagt merke til at han kjører en liten, blå toseters Smart-bil.

Renzi omtales som rett mann til å løse den fastlåste floken i italiensk politikk og få det gjeldstyngede landet ut av hengemyra, men allerede før han er utnevnt til jobben, er også skeptikerne ute. Renzi er ventet å sette sammen en ny regjering, men han vil måtte stri med den samme svake og tungt styrte koalisjonsregjeringen som forgjengeren.

- Han vil bli utsatt for kraftig kritikk, spesielt fra Fem stjerner-bevegelsen, for å være den tredje statsministeren på rad som får makt uten å ha vunnet et valg, sier politisk analytiker Vincenzo Scarpetta ved tenketanken Open Europe.

Renzis fordel er at han allerede har en avtale på plass med opposisjonens fremste leder - Silvio Berlusconi. I januar møttes Renzi og Berlusconi og ble enige om å få på plass en etterspurt ny valglov som gir mer makt til sentrale myndigheter i Italia og endrer landets to-kammer system i parlamentet. I dag blir lovforslag sendt i en endeløs skytteltrafikk mellom over- og underhuset i nasjonalforsamlingen, noe som fører til handlingslammelse og treg politikkutforming.

Rolige markeder

Renzis problem er at han ikke sitter i parlamentet og mangler støtte hos mange av partiets medlemmer der, blant annet var det mange som ikke likte avtalen med skandalemaker Berlusconi. Renzi lover at han skal bli sittende en full regjeringsperiode, til 2018, men analytikere spår presset for nyvalg vil øke så snart en ny valglov er på plass.

De siste årene har markedene reagert kraftig på politisk uro i Italia og rentene på landets gigantiske statsgjeld har skutt i været, denne gangen er det annerledes. 12. februar sank rentene på italiensk statsgjeld til sitt laveste nivå siden 2006, og de holdt seg lave i går da Letta gikk av. At regjeringskrisen løses uten at Italia må gjennom et potensielt destabiliserende nyvalg trekkes fram som en forklaring, i tillegg er Renzi godt likt av Italias næringsliv.

Det betyr likevel ikke at økonomien er på skinner. Den økonomiske krisen har rammet Italia særlig hardt og det er svake tegn på bedring. Statsgjelda utgjør nå 2 billioner euro, det tilsvarer hele 133 prosent av landets totale produksjon og EUs nest høyeste statsgjeld etter Hellas.

iselin.moller@dagsavisen.no

Matteo Renzi

Født 11. januar 1975 i Firenze

Utdannet jurist ved universitetet i Firenze

Begynte sin politiske karriere i det kristeligdemokratiske Folkepartiet i 1996. Medlem av Det demokratiske parti (PD) siden dannelsen i 2007

President (fylkesordfører) for provinsen (fylket) Firenze fra 2004 til 2009

Ordfører i Firenze siden 2009

Valgt til partileder for PD i desember.

Ligger an til å bli Italias neste statsminister.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen