Verden

Ambassadør advarer: Kina vil ikke nøle med å gripe inn i Hongkong ved forverring

Kinas ambassadør til Storbritannia, Liu Xiaoming, sier at Beijing ikke vil sitte rolig å se på dersom situasjonen i Hongkong forverres.

Uttalelsen kommer på en pressekonferanse i London torsdag, der Liu samtidig advarer om at masseprotestene sender Hongkong i en farlig retning. Det er knyttet spenning til om Kina vil gripe inn militært for å kvele opprøret som har herjet i Hongkong siden begynnelsen av juni.

De siste månedene har det nærmest daglig vært demonstrasjoner i byen, rettet mot Hongkong-styret, kinesiske myndigheter og politivold.

– Vi har nok av løsninger og nok av makt innenfor rammene av grunnloven til å kvele ethvert opprør raskt, sier Liu videre på pressekonferansen, med henvisning til den lokale grunnloven som ble tatt i bruk etter at den britiske kolonien ble tilbakeført til Kina i 1997.

Advarer mot innblanding

Liu advarer andre land om å blande seg inn i den betente situasjonen.

– Vi kan ikke akseptere noen innblanding i Hongkongs indre anliggende, sier han.

Kina har anklaget USA, Taiwan og andre for å manipulere demonstrantene, men det har foreløpig ikke blitt framlagt noe bevis på at dette har skjedd.

USAs president Donald Trump har foreløpig holdt seg rolig i spørsmålet om Hongkong. Torsdag skriver han på Twitter at han kjenner Kinas president Xi Jinping svært godt.

– Han er en stor leder som respekterer landet sitt. Han er også en god mann i tøffe forhandlinger, skriver presidenten og legger til at han ikke har noe tvil knyttet til om Xi vil løse dette på en rask og human måte.

Lui sier regjeringen i Beijing håper at situasjonen vil ende på en ordnet måte, men er samtidig forberedt på det verste.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Øvelse nær grensen

De siste dagene har flere hendelser bidratt til å øke spenningen rundt en mulig kinesisk inngripen. Hundrevis av politifolk tilknyttet Kinas sikkerhetsstyrker ble torsdag observert under øvelse ved et idrettsanlegg i Shenzhen, nær grensen til Hongkong.

Tidligere denne uken publiserte to av de mektigste statlige avisene i Kina videoer av det de sa var militærpoliti som samlet seg i Shenzhen.

Flere analytikere mener imidlertid det er for risikabelt for Kina å gripe inn med makt i Hongkong. Mange har dratt mulige paralleller til da Kina på blodig vis slo ned på protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Slapp fri protestleder

De siste dagene har de heftige demonstrasjonene i Hongkong nådd sitt foreløpige toppunkt. En flere dager lang protest på byens flyplass endte tidligere i uken med at flytrafikken midlertidig ble lammet.

Torsdag ble Benny Tai, som var toneangivende under demokratiprotestene i Hongkong i 2014, løslatt mot kausjon. Han ble i april dømt til 16 måneders fengsel for sin rolle i 2014-protestene, og det er antatt at hans løslatelse skjedde i et forsøk på å blidgjøre protestbevegelsen.

Samme dag lover myndighetene i Hongkong å kutte skattene for å reversere den økonomiske stagnasjonen som kan ha bidratt til å intensivere demonstrasjonene.

Mer fra Dagsavisen