Amazonas har ikke flest dyrearter likevel

Det er i karrige fjellkjeder det virkelig yrer.

Amazonas brenner. Det er dårlig nytt, ikke minst om man ser på hvor mange unike dyre- og plantearter som lever i regnskogen. Mange av dem er ikke gjort rede for av forskere. 

Men nå kommer danske forskere med overraskende nytt: Det er ikke i Amazonas det er flest dyre- og plantearter. Det er flere i Andes, fjellkjeden som grenser mot regnskogens vestre grense. 

Les også: Denne nesesprayen redder liv. Mange liv. 

Ikke dermed sagt at Amazonas ikke er viktig, poengterer de danske forskerne ifølge Dansk Radio, DR. Men biodiversiteten, det vil si artsrikdommen, er - kanskje uventet -  større i nabofjellene. 

Faktisk, konkluderer forskerne fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, så er artsrikdommen størst i fjellområdene over hele verden.

- 85 prosent av alle arter av padder, fugler og pattedyr fins i fjellene. Biodiversiteten er opptil to-tre ganger større i fjellene enn i lavereliggende områder. Det er overraskende, sier professor og forskningsleder Carsten Rahbek til DR. 

Les også: Hundre hunder døde av diaré

Han og kollegaene har ingen klare svar på hvorfor det er så mange arter i fjellene. Men noen ideer har de:
- I fjellene lever dyrene mer isolert, for eksempel i en dal. Da dør de enten ut, eller så kan det utvikle seg nye, spesialtilpassede arter, sier Rahbek.

Professoren trekker også fram klimavariasjon som en forklaring: 
- Går du fra foten av et fem kilometer høyt fjell i de nordlige Andesfjellene og helt til topps, møter du alt fra tropisk til arktisk klima.  Det er nok del av forklaringen, sier han. 

Les også: - Gjestene trenger ikke nytt sengetøy

Forskningen ble denne uka publisert i to vitenskapelige artikler i det prestisjetunge Science. Disse kan du lese i sin helhet her og her