Alle anklager mot Assange henlagt i Sverige

Ni år etter at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble beskyldt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, er begge saker henlagt.

Saken er oppdatert

Nyheten om at den siste saken er henlagt, ble sluppet på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. Aktor Eva-Marie Persson mener at bevisene er svekket og at de ikke er tilstrekkelige for å stille Assange for retten.

– Det var ikke en helt enkel beslutning, sier Persson.

Hun mener imidlertid at kvinnen som har anmeldt Assange for voldtekt, fortsatt er troverdig. I stedet er det mangel på muntlige støttebevis som gjør at saken nå henlegges.

– Det skyldes hovedsakelig at det har gått lang tid siden hendelsen. Minnene blekner av naturlige grunner, sier Persson.

Saker henlagt

Etterforskningen av Assange i Sverige har pågått til og fra siden 2010. Da ble Assange anklaget for voldtekt mot én kvinne og seksuelle overgrep mot en annen i forbindelse med et Sverige-besøk.

Den minst alvorlige saken ble henlagt i 2015 på grunn av foreldelsesfristen. Voldtektssaken ble henlagt i 2017, men da fordi Assange befant seg i Ecuadors ambassade i London, noe som gjorde etterforskningen praktisk vanskelig.

Da Assange ble hentet ut av ambassaden av britisk politi og fengslet i april i år, besluttet svensk påtalemyndighet å gjenoppta etterforskningen.

Voldtektssaken ville først vært foreldet neste år, men nå har svensk påtalemyndighet altså valgt å henlegge saken fordi den antar at bevisene ikke er sterke nok for en fellende dom.

Avviser anklagene

Assange har hele tiden avvist anklagene. Han har fryktet at saken i Sverige ville bli brukt som et påskudd til å utlevere ham til USA. Australieren sitter nå fengslet i Storbritannia i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres til USA.

Amerikanske myndigheter anklager ham for blant annet for å ha hjulpet til med et datainnbrudd som førte til lekkasje av store mengder hemmeligstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak. Lekkasjene ble publisert av WikiLeaks og førte til nyhetsoppslag i en rekke medier verden over.

Assange tilbrakte sju år i Ecuadors ambassade i London for å slippe unna en utlevering til Sverige. Hans helsetilstand beskrives som svært alvorlig av både en FN-utsending og Assanges far. (NTB)

Les også: Pamela Anderson besøkte Julian Assange i fengsel: – Han er verdens mest uskyldige mann

Fakta om Julian Assange

* I november 2010 ble WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.

* 1. mai ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

* 23. mai offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

* 3. juni avviste tingretten i Uppsala en fengslingsbegjæring som ville ha medført en europeisk arrestordre med begjæring om utlevering til Sverige. Voldtektsetterforskningen fortsetter, og påtalemyndigheten vil jobbe for å avhøre Assange i London.

* 19. november opplyser svensk påtalemyndighet at den henlegger voldtektssaken mot Assange.