Verden

All makt i hans hender

Med full kontroll over Kongressen og nye høyesterettsdommere kan Donald Trump gjøre nesten som han vil når han tar over som USAs president i januar.

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Stian Fyen

NEW YORK/OSLO (Dagsavisen): Det var ikke bare Donald Trump som overrasket med brakseier i tirsdagens sjokkvalg i USA. Det republikanske partiet beholdt flertallet i både Representantenes hus og Senatet, i et valg som etter alt å dømme vil føre til grunnleggende endringer i USA og verden.

Donald Trump har ikke spart på kontroversielle løfter i løpet av sin nesten 18 måneder lange valgkamp for å bli USAs president:

Han vil bygge en mur på grensen til Mexico, avskaffe Barack Obamas helsereform, deportere elleve millioner papirløse innvandrere, kutte skatter til landets rikeste, styrke USAs kullindustri og slette den internasjonale klimaavtalen.

Med full kontroll i Kongressen, kan han få til alt dette hvis han vil.

Trumps seierstale: – Nå er det tid for å hele sårene av splittelse

Vil samle landet

I sin seierstale natt til i går erklærte Donald Trump at han vil være en president for hele USA.

– Jeg sverger til alle statsborgere i dette landet at jeg kommer til å være en president for alle amerikanere. Dette er så viktig for meg, lovte Trump valgnatta.

Men i løpet av den lange valgkampen har han fornærmet store deler av USAs befolkning, blant annet latinamerikanere, muslimer, handikappede og kvinner. Han har gått løs på mediene og politiske motstandere med en svært aggressiv tone. Selv om Donald Trump vant presidentvalget klart med minst 279 valgmenn, ser det ut som om Hillary Clinton til slutt fikk flest stemmer på landsbasis.

I dag reiser Donald Trump til Washington DC for å møte avtroppende president Barack Obama, som har invitert Trump til Det hvite hus for å diskutere et effektivt og «friksjonsfritt» maktskifte i USA. Donald Trump skal innsettes som president 20. januar neste år.

Etter alt å dømme får Donald Trumps støttespillere Rudy Giuliani, Chris Christie og Newt Gingrich tunge posisjoner i den nye administrasjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skroter Obamacare

Noe av det første Donald Trump har lovet å gjøre, er å skrote president Barack Obamas omfattende helsereform. Dermed vil en stor del av Barack Obamas presidentarv forsvinne.

Det er likevel mulig han lar noen av de mer populære elementene i helsereformen bli, tror Alf Thomas Tønnessen, president i American Studies Association of Norway. Etter at Obamacare kom på plass, har ikke lenger forsikringsselskaper lov til å nekte noen helseforsikring på grunn av pasientens helsetilstand.

– Jeg tror republikanerne vil vegre seg for å fjerne garantien for kronisk syke. Det vil kunne slå tilbake på dem, sier Tønnessen til Dagsavisen.

Etter at Obama innførte helsereformen, har 20 millioner flere amerikanere fått forsikring, men mange klager over høye priser og et ineffektivt system. Helsereformen var Barack Obamas største seier som president, og Hillary Clinton hadde lovet å utvide og forbedre den.

Kontrakt med velgerne

I sin «kontrakt med den amerikanske velger», lover Donald Trump blant annet å kansellere to reguleringer for hver nye regulering som innføres, å kutte både inntektsskatt og selskapsskatter betraktelig, og å trekke tilbake utbetalinger «i milliardklassen» til FNs klimaarbeid. Han lover å suspendere innvandring fra «terror-tilbøyelige» religioner, og åpne for utbygging av den kontroversielle oljerørledningen Keystone Pipeline.

Ifølge en studie fra Politifact, gjennomfører amerikanske presidenter i snitt 73 prosent av løftene sine helt eller delvis.

Donald Trump, som ikke tror klimaendringene er menneskeskapte, vil også trekke tilbake USAs ratifisering av den internasjonale Parisavtalen. Ifølge avtalen vil det ta tre år å trekke et land som allerede har ratifisert avtalen ut, men det er høyst usikkert om Donald Trump vil følge denne regelen.

Et av de viktigste spørsmålene i valgkampen handlet om USAs mektige høyesterett, som i dag står med en ledig plass. Å utnevne en ny konservativ høyesterettsdommer vil trolig være en av Trumps hovedprioriteter når han tar over. To av de sittende dommerne er over 80 år, og Trump kan dermed komme til å utnevne til sammen tre konservative høyesterettsdommere. En konservativ høyesterett vil trolig godkjenne innstramminger av kvinners rett til abort på delstatsnivå.

Les også: Republikansk flertall i begge kamre i Kongressen

Kan reversere dekreter

Fordi Barack Obama de siste årene har forsøkt å forbigå en Kongress med republikansk flertall, har han i stor grad tatt i bruk såkalte presidentdekreter for å fremme sin politikk, blant annet for å stanse deportering av barn av papirløse innvandrere, reguleringer av klimautslipp fra kraftverk, og for å gi homofile og lesbiske ektepar de samme rettighetene til familiepermisjon som andre par. Alt dette kan Trump reversere med et pennestrøk på sin første dag i Det hvite hus.

Da Barack Obama ble president i 2009, startet han sine to første år i Det hvite hus under lignende omstendigheter, med full demokratisk kontroll over Senatet og Representantenes hus.

Det eneste det demokratiske mindretallet i Senatet kan gjøre for å stanse Donald Trumps mest kontroversielle forslag, er å bruke samme taktikk som republikanerne gjorde da de var i mindretall, nemlig den såkalte filibustertaktikken. Den går ut på å hindre at lovforslag blir vedtatt ved å holde endeløse taler og innlegg.

Les også: Bjørn Hansen - Internasjonalen: Den viktige kampen om Senatet

Mer fra Dagsavisen