Denne datategningen viser hvordan en av hovedarenaene under det omstridte fotball-VM i Qatar skal bli. Al-Rayyan Stadium skal ha 40.000 sitteplasser.

Alkohol, fotball og Qatars identitet

Qatar har i det stille besluttet å sterkt begrense tilgangen til alkohol under fotball-VM i 2022. De hevder det dreier seg om fotballfyll, andre tror det har med egen overlevelse å gjøre.

 

JAFFA (Dagsavisen): – Qatar vil begrense tilgangen til alkohol uansett hvilken kritikk det vil utløse i utlandet, uttalte en talsmann for de qatarske myndighetene til lokalavisen Doha News i helgen.

Den konservative islamske staten benyttet trolig anledningen nå når alles øyne er rettet mot OL i Rio, og rett nok: den dramatiske beslutningen er knapt blitt registrert i omverdenen. Men beslutningen stikker nok dypere enn bare å dreie seg om noen alkoholdråper. Det dreier seg om hva slags stat Qatar, en av verdens ledende gassleverandører, egentlig er.

– Qatar må konstant balansere mellom sin tradisjonelle fortid og sitt ønske om å være et moderne samfunn. Og for mange qatarere dreier spørsmålet om alkohol seg ikke om fulle europeere i Dohas gater, men heller om hvem de, qatarerne, er, sier forsker Luay Jawad al-Khatteeb ved Colombia universitetet, som ofte reiser til Qatar, til Dagsavisen.

Fotballmagasinet Josimar: Slik havnet fotball-VM i en ørkenstat

Mindretallskultur

Qatar er et av verdens rikeste land, og har rundt 2,5 millioner innbyggere. Bare rundt 10 prosent av innbyggerne er qatarere, det overveldende flertallet i landet er gjestearbeidere. Dermed er qatarere i mindretall i eget land, og deres tradisjonelle kultur er under kontinuerlig press av utlendingene, mange av dem også fra Europa.

I 2009, da Qatar søkte om å arrangere fotball-VM, hadde de lokale myndighetene trolig ennå ikke forstått konsekvensene av et slikt arrangement. I ettertid ser beslutningen mer ut til å være en del av Gulf-statenes mangeårige konkurranse, om å bygge høyest i verden, være ledende, være størst, eller arrangere den mest storslagne sportskonkurransen.

Kontroversene lot ikke vente på seg. Mange mistenker at Qatar brukte smøring for å vinne fotballturneringen, noe som ennå ikke er tilbakevist. I tillegg er menneskerettighetssituasjonen i Qatar tvilsom, og gjestearbeidere fra land som Pakistan og India arbeider ofte på kontrakter som menneskerettighetsorganisasjoner beskriver som «moderne slaveri». Det er antatt at opp til 4000 arbeidere vil miste livet under byggingen av alle fotballstadionene i Qatar fram til 2022.

Qatars behov for å være størst, og å bli lagt merke til verden over, dreier seg likevel ikke kun om stormannsgalskap. Alle landene i Gulf-området la merke til hvordan store Irak svelget lille Kuwait i 1990. Qatar har alltid fryktet en lignende skjebne vis-à-vis Saudi-Arabia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kreative løsninger

Da det gikk opp for qatarerne at alkoholen under fotball-VM kunne utgjøre en trussel mot landets identitet og kultur, begynte letingen etter kreative løsninger. Slik det er i dag, er alkohol forbudt i landet, men tillat på hoteller der utlendinger ferdes. For fotball-arrangementet vurderte Qatar å etablere «alkohol-soner», egne områder i hovedstaden Doha, der utlendinger skulle få drikke øl.

Så kom redninger fra Frankrike. I juni reiste Qatar-arrangørene til Paris for å følge fotball-EM, som jo delvis ble overskygget av alkoholrelatert vold.

– Det rare vi opplevde var at så snart volden tok av i Frankrike, begynte folk å snakke om å forby alkohol rundt stadionene før, under og etter kampene, sa Nasser al-Khater, en av lederne for arrangementet i Qatar 2022.

Hvis Frankrike kunne vurdere en slik begrensing, var alt klart for en qatarsk beslutning. Dermed dreide det seg plutselig ikke lenger om alkohol i et tradisjonelt islamsk land, nå sto det om hvordan en kunne forhindre fotballvolden. For øvrig har Qatar i flere år finansiert voldelige islamistiske grupper i blant annet Syria, men denne volden anser ikke regimet som like farlig.

Kritikere innad i Qatar mener nå at det vil være en stor feil hvis verdenssamfunnet går med på å gi etter for Dohas nye beslutning.

– Hvis Qatar kommer med slike betingelser og verden ikke sier stopp, vil nye krav komme. Snart vil kun heteroseksuelle få lov til å komme til fotball-VM, og ikke homoseksuelle, sier en regimekritiker til Dagsavisen.

– Ikke mye vil være igjen av det som skal være et internasjonalt fotballarrangement, sier mannen, som av åpenbare grunner ikke vil ha navnet sitt på trykk.