Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov skal ha tilstått lastebilangrepet som kostet fire mennesker livet i Sverige.

Akilov hadde kontakt med IS-tilhenger før og etter angrepet i Stockholm

Rakhmat Akilov, som skal ha tilstått å ha kjørt ned og drept fire mennesker i Stockholm, var i kontakt med en kjent IS-tilhenger både før og etter angrepet.

 

Av Nils-Inge Kruhaug

Flere russiske medier melder at den 39 år gamle usbekeren som nå sitter fengslet i Sverige, både før og etter angrepet var i kontakt med en kjent tadsjikisk IS-tilhenger via meldingstjenesten WhatsApp.

Før han gjennomførte angrepet i Stockholm fredag ettermiddag, skal Akilov ha spurt mannen som opererer under psevdonymet Abu Fatyma, om hvordan man lager bomber.

Kort tid etter dramaet i Drottninggatan skrøt Akilov av ugjerningen i en ny melding.

– Jeg kjørte over ti personer, heter det i meldingen, som de russiske avisene Pravda og Politonline , samt radiostasjonen Echo Moskvy har gjengitt.

Kommentar: Kjære kolleger. Ærlig talt. Dette blir for dumt. (David Stenerud)

Skal ha tilstått

Akilov ble pågrepet seks timer etter angrepet og har ifølge svenske medier som Aftonbladet og Expressen under avhør tilstått at det var han som kapret og kjørte lastebilen som ble brukt.

Svensk politi har ikke bekreftet dette, men medgir at de føler seg stadig tryggere på å ha rett mann.

– Jeg kjenner meg ganske trygg på at vi har rett gjerningsmann som kjørte lastebilen, sa rikspolitisjef Dan Eliasson under en pressekonferanse i Stockholm mandag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sammensatt motiv

Akilovs motiv framstår også som stadig mer klart, om enn sammensatt. På Facebook-siden sin hadde han lagt ut propagandafilmer for IS, og han hadde også ha gitt likes til bilder av blodige ofre etter terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Hat til Sverige og svenske myndigheter kan ha vært et medvirkende motiv, ettersom 39-åringen hadde fått avslag på asylsøknaden sin, skulle utvises og ble etterlyst 24. februar.

Ukjent person

Hvem den andre personen som sitter fengslet i forbindelse med lastebilangrepet er, har svensk politi ikke opplyst.

Ifølge Aftonbladet ble vedkommende pågrepet som følge av meldinger funnet på Akilovs mobiltelefon, men mistenkes ikke for direkte å ha medvirket under fredagens lastebilangrep.

Alle andre som i helgen ble pågrepet i forbindelse med saken, var mandag løslatt og utenfor mistanke.

Tårevåt Silvia

Samtidig med at svensk politi forsøker å finne svar på om Rakhmat Akilov handlet alene og hvilken tilknytning han eventuelt hadde til ytterliggående miljøer, forsøker Sverige å gå videre.

Mandag hedret en tårevåt dronning Silvia og resten av den svenske kongefamilien ofrene under en minnemarkering ved Stadshuset i Stockholm.

Rundt 400 inviterte gjester deltok, blant dem statsminister Stefan Löfven som i en tale henvendte seg til de pårørende.

– Dere er ikke alene. Hele Sverige er med dere, sa han.

– Vårt samhold kommer alltid til å være sterkere enn de krefter som vil splitte oss, sa Löfven. (NTB)

Les også: Har gjennomført 500 avhør