Verden

Advarer mot mer utrygt Europa uten våpenavtale

USA sier opp våpenavtalen INF med Russland. Nå forsvinner en sentral brikke i europeisk sikkerhet.

USA trekker seg fra nedrustningsavtalen INF, erklærer USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Fristen USA har gitt Russland til å etterleve våpenavtalen går egentlig ut imorgen, men etter uker med samtaler og møter var det ingen tegn til gjennombrudd.

– Russland har brutt avtalen i årevis. Når en avtale blir så skamløst tilsidesatt og vår sikkerhet er så truet må vi reagere, sier Pompeo, i følge Washington Post.

Avtalen ble inngått mellom USA og Russland i 1987 og forbyr produksjon og utplassering av landbaserte mellomdistanseraketter som kan bære atomvåpen.

USA og NATO mener Russland nå har brutt med avtalen med utviklingen av de nye russiske rakettene kalt SSC-8.

4. desember i fjor ga Pompeo russerne en frist på 60 dager for å oppfylle avtalen, hvis ikke ville USA si den opp.

Nå starter utmeldingsprosessen på seks måneder.

Les Sverre Lodgaards analyse av INF-avtalens fall

Kan nå hele Europa

«Med INF forsvinner en av de viktigste søylene i den transatlantiske sikkerhetsarkitekturen», konkluderer forskerne Heinrich Brauss og Christian Mölling ved det tyske utenrikspolitiske forskningsinstituttet DGAP.

Uten INF vil atomtrusselen i Europa øke, men avtalen har lenge hatt begrenset effekt, hevder de. Russland har over lengre tid utviklet våpensystemer helt opp til begrensningene vedtatt i avtalen. Men med de nye rakettene SSC-8 løftes trusselen til et nytt militært og politisk nivå. Disse rakettene er landbaserte, vanskelige å oppdage og raske å ta i bruk. Med en rekkevidde opp til 2.500 kilometer kan de «nå nesten hvilket som helst mål i Europa med liten eller ingen varslingstid», skriver de i et notat.

Russiske myndigheter benekter på sin side at de har brutt avtalen fordi rakettene har kortere rekkevidde enn det USA påstår.

INF-avtalen forbyr produksjon og utplassering av raketter med rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer. Russland hevder de har testet de nye rakettene til å nå 480 kilometer og dermed er innenfor avtalen, mens USA mener de har kapasitet til å nå atskillig lenger.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier det er vanskelig for utenforstående å forholde seg til stridens kjerne.

– Amerikanerne kan ha rett i at rakettene kan gå lenger, problemet er at de ikke har lagt fram bevis for at det er slik, sier han til Dagsavisen.

Les Erik Sagflaat: – Er vi på vei inn i en ny førkrigstid?

Handler om Kina

En rekke atomvåpeneksperter har den siste tida advart USA mot å forlate avtalen. Det vil utvilsomt gjøre Europa mer utrygg, sier Sverre Lodgaard.

Men fra amerikansk side er de nye russiske rakettene bare den utløsende årsaken til at USA nå reagerer som de gjør. De bakenforliggende årsakene handler om Trump-administrasjonens motstand mot multilaterale avtaler, nedrustning og Kina: INF er en bilateral avtale mellom USA og Russland, asiatiske land er dermed ikke omfattet. De siste årene har Kina utviklet et massivt arsenal av raketter med nettopp den rekkevidden som INF-avtalen forbyr, forklarer Lodgaard.

– USA er opptatt av å demme opp for Kina. I tillegg har Trump-administrasjonen en ideologisk motvilje mot rustningskontroll, sier han.

Rakettforsvar

Russerne beskylder på sin side amerikanerne for å ha brutt avtalen med utviklingen av NATOs rakettforsvar i Romania og Polen, og hevder utskytingsrampene som er bygget her kan brukes til å skyte krysserraketter i strid med avtalen.

Sverre Lodgaard tror ikke oppsigelsen av avtalen vil føre til umiddelbare utplasseringer av nye våpen, det vil være omstridt i NATO.

– Men for beslutningstakerne ligger det frihet i å kunne gjøre hva man vil. USA kan nå begynne å forberede reaksjoner på det de anser som et russisk brudd på avtalen. Den russiske frykten er at det kommer nye amerikanske våpen inn i Europa. Polen og de baltiske landene vil antakelig kunne akseptere det, mens for Tyskland, Belgia og andre vesteuropeiske land vil det være brent mark, sier Lodgaard.

Litauen og Latvia har forsvart USAs beslutning, mens særlig Tyskland har vært svært kritisk.

Dette er INF-avtalen

* INF står for Inter­mediate-Range Nuclear Forces Treaty og er en nedrustningsavtale mellom USA og Russland som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

* Avtalen ble inngått av USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov i desember 1987. Den trådte i kraft 1. juni 1988. Avtalen var den første som fjernet en hel våpenklasse fra de to atommaktenes arsenaler.

* USA kvittet seg med om lag 850 missiler.

* Sovjetunionen destruerte 1.850 missiler. 
Kilder: Ritzau, Store norske leksikon, NTB

Mer fra Dagsavisen