Verden

Abe uttrykker sorg over ofrene for andre verdenskrig

Beklagelsen fra den japanske statsministeren går ikke langt nok, mener koreanske og kinesiske medier.

I forbindelse med 70-årsmarkeringen for Japans overgivelse etter andre verdenskrig uttalte statsminister Shinzo Abe i går at «hjertet fylles av enorm sorg» ved tanken på skadene Japan påførte en rekke naboland under krigen.

Han understreket likevel at nye generasjoner, som ikke var involvert i krigen, ikke burde avkreves uendelige unnskyldninger, ifølge NTB.

LES OGSÅ: – Ødelegger generasjoner

– Utvannet unnskyldning

Ordlyden i Abes uttalelser 70 år etter krigen ble fulgt tett i nabolandene. Særlig i Kina og Sør-Korea – som begge led under brutal okkupasjon og kolonistyre under Japan – er dette politisk sprengstoff.

Den siste uka har blant annet vært preget av skandale i Sør-Korea, etter at president Park Geun-hyes søster uttalte til japanske medier at Japan ikke lenger trenger å unnskylde seg.

Onsdag satte en 80 år gammel mann fyr på seg selv ved den japanske ambassaden i Seoul for å protestere mot Japans stillhet rundt tvangsprostitusjon av koreanske kvinner under krigen.

Kinesiske og koreanske medier uttrykte i går skuffelse over at Abe ikke kom med «sin egen» unnskyldning, men holdt seg til en tidligere beklagelse fra 1995. Da beklaget statsminister Tomiichi Murayama for Japans tidligere «kolonistyre og aggresjon».

– Unnskyldningen var i beste fall utvannet, og gir et dårlig utgangspunkt for å bygge tillit mellom naboer, skriver det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Under press

Abe har vært under press for å unngå å fornærme både Kina og Sør-Korea. Men han må også forholde seg til en konservativ og nasjonalistisk velgermasse på hjemmebane, som har sett seg lei på naboland som mener Japan aldri har gått langt nok i å ta et oppgjør med sin fortid som okkupasjons- og kolonimakt i Øst-Asia.

I juli godkjente Japans nasjonalforsamling grunnlovsendringer som gir landet mulighet til å delta i militæroperasjoner i utlandet. Dette falt heller ikke i god jord hos nabolandene.

LES OGSÅ: Den siste hiroshimaner

Mer fra Dagsavisen