Innenriks

Abe mot overlegen seier i Japan

Japans statsminister Shinzo Abe sikret seg søndag en ny regjeringsperiode, ifølge valgdagsmålinger. Men lav valgdeltakelse gir ham intet sterkt mandat for sin økonomiske politikk.

Abes regjeringskoalisjon har ifølge målingene vunnet to tredeler av stemmene i under søndagens valg på nytt underhus i nasjonalforsamlingen.

Det liberaldemokratiske partiet (LDP) til Abe og regjeringspartner Komeito lå an til å få 317 av de 475 plassene, noe som er nok til å beholde regjeringens «superflertall».

 

Lavt oppmøte

Valgdeltakelsen ser imidlertid ut til å bli rekordlav, noe som kan gi et svakere mandat til Abes linje enn han håpet.

Målinger viser at oppmøtet etter alt å dømme er lavere enn i 2012, da kun 59,3 prosent av velgerne gikk til urnene.

I en meningsmåling tidligere i uka sa kun to av tre velgere at de var interessert i valget. Et kraftig snøfall over Japan kan også ha bidratt til at mange velgere holdt seg hjemme.

 

Økonomi viktig

Valget har vært ansett som en folkeavstemning om Abes økonomiske politikk.

I midten av november oppløste statsministeren underhuset og skrev ut nyvalg selv om han kun var midtveis i sin fireårsperiode. Årsaken var at han ønsket å vinne et større mandat for sin økonomiske politikk, «Abenomics».

Politikken er beryktet internasjonalt og går i stor grad ut på å styrke finanssektoren og rammebetingelsene for investorene.

Japans økonomi gikk uventet i resesjon etter at regjeringen hevet momsen fra 5 til 8 prosent i april. Mange japanere er dypt skuffet over den økonomiske utviklingen. Mens husholdningenes inntekt har falt i 13 måneder på rad, stiger aksjekursene og næringslivet går med overskudd. (NTB)

Mer fra Dagsavisen