Disse menneskene klarte den vanskelige reisen over til Lesbos i Hellas tidligere denne måneden. Men færre har tatt reisen over i november. Flere stanses av tyrkiske myndigheter, og vinteren medfører dårligere vær. FOTO: BULENT KILIC, NTB SCANPIX

80.000 færre i november

Antall personer som har tatt sjøveien til Europa har gått ned fra 220.000 i oktober til 140.000 i november, ifølge UNHCR.

Årsaken til nedgangen er trolig vinterværet og aksjoner fra tyrkiske myndigheter, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, som kunngjorde tallene i går.

Kun timer etter at Tyrkia og EU inngikk avtale om at Tyrkia skal begrense tilstrømningen av flyktninger og migranter til Europa, satte Tyrkia mandag i gang den største operasjonen på flere måneder for å stanse personer på vei over til greske øyer.

Det resulterte i at 1.300 mennesker ble stanset av den tyrkiske kystvakten, inkludert syrere, irakere, iranere og afghanere, og i tillegg tre personer mistenkt for å være menneskesmuglere, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Turistene fra helvete

Trosser vinteren

Tross nedgangen av mennesker som tar sjøveien til Europa er tallet på 140.000 mennesker i november fortsatt svært høyt, påpeker UNCHR. Til sammen har over 800.000 mennesker kommet over Middelhavet så langt i år, ifølge International Organization for migration (IOM).

Pågangen er også fortsatt stor med tanke på været og sjøen man utsetter seg for ved å ta båten over. Det er heller ikke slik at tilstrømningen går jevnt nedover, om man skal tro tallene fra IOM: etter en drastisk nedgang av mennesker til Hellas som ble meldt noen dager tidligere i november, gikk tallet opp igjen. På det laveste denne måneden kom bare 155 personer over på en dag. Men på den seneste dagen det er lagt ut statistikk for, var tallet oppe i 5.140 (25. november).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sendes tilbake?

Avtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia i helgen går ut på at Tyrkia skal motta 28 milliarder kroner for å gjøre en større innsats for å begrense tilstrømningen til Europa og samtidig bedre forholdene for flyktninger i Tyrkia. Avtalen innebærer også blant annet en gjenåpning av forhandlingene om EU-medlemskap for Tyrkia.

Tilstrømningen til Europa skal begrenses delvis med sterkere grensekontroll.

Personene som ble stanset mandag på vei til Europa ble sendt til mottakssentre, og noen av dem risikerer å bli sendt tilbake dit de kom fra.

Amnesty International er svært kritisk til behandlingen av personer som blir stanset.

– Helt siden september har vi sett tyrkiske myndigheter pågripe grupper av flyktninger, som ofte blir isolert fra omverdenen og tvunget til å returnere til naboland som Syria og Irak. Dette er like ulovlig som det er samvittighetsløst, sier Tyrkia-medarbeider Andrew Gardner i Amnesty ifølge nyhetsbyrået AP.

LES OGSÅ: – De kaster seg om halsen vår

Flere tragedier

Blant de om lag to millioner syrerne som har dratt til Tyrkia, er det bare rundt 260.000 som bor i flyktningleire. Resten bor ellers i samfunnet, mange under svært dårlige kår. Et av de største problemene er at de ikke har full flyktningstatus og dermed ikke kan få arbeidstillatelse i Tyrkia.

– Mangel på en slik status er «push-faktoren» som får migranter til å dra videre, sier Metin Corabatir ved tyrkiske Research Centre on Asylum and Migration til The Economist.

Og tragediene fortsetter for enkelte av dem som fortsatt tar sjansen på å dra over havet. I forrige uke druknet seks barn utenfor Tyrkias kyst. Flyktninghjelpen advarte da om at det er grunn til å frykte flere slike ulykker etter hvert som været blir stadig dårligere.

– Europa må prioritere livredning til havs når været nå blir dårligere utover vinteren, og mennesker likevel ser ut til å fortsette å krysse havet fra Tyrkia til Hellas, sier generalsekretær Jan Egeland i en uttalelse fra Flyktninghjelpen.

– Skaper det ikke lenger reaksjoner når barneliv går tapt i Middelhavet? Det er absurd og tragisk å være vitne til hvordan desperate mennesker tvinges til å risikere livet på havet for å søke, sier Egeland.

 

– Gir rabatt i dårlig vær

Flyktninger forteller om rabatt dersom de krysser havet i dårlig vær.

– Hvis du går nå er det 850 dollar, barna går gratis. Hvis du venter til i morgen er det dobbel pris.

Denne beskjeden fikk den syriske sykepleieren Nancy Ahmed, som i høst gjenfortalte til BBC hva hun hadde fått høre av tyrkiske menneskesmuglere i Izmir i Tyrkia.

– De tilbød rabatt fordi det var høy sjø og regn. Det er mer risikabelt, men vi ble fortalt at det var ok, forteller hun. Hun trosset været og dro over med tvillinger på 11 og en 70 år gammel mor. Båten kantret nesten tre ganger.

Også UNHCR bekrefter flere historier om folk som blir tilbudt rabatt av smuglere ved dårlig vær.