Demonstranterer i Madrid protesterer mot de mest omfattende budsjettkuttene i Spanias demokratiske historie. FOTO: NTB SCANPIX

5,6 millioner uten jobb

De store kuttene i offentlige utgifter har gitt skyhøy arbeidsledighet. Aldri før har så mange vært uten jobb i Spania.

- De har løyet fra dag én. Hvis jeg hadde stemt på dem, ville jeg følt meg lurt og bedratt, sier Daniel Perez Marin (26) til Dagsavisen.

Han snakker om Spanias konservative regjering, som tok over makten for seks måneder siden og lovet å holde kuttkniven unna helse- og utdanningssektoren.

I går kom nye mørke tall for den spanske økonomien: Arbeidsledigheten har nådd 24,63 prosent, og er den høyeste noensinne.

 

Kutter jobber

Sammen med tusenvis av spanjoler har Perez Marin tatt ut i gatene for å protestere mot Spanias omfattende budsjettkutt.

Han er heldig og har jobb som industridesigner, men er dypt frustrert over de omfattende kuttene. Antallet arbeidsløse i Spania har steget til nesten 25 prosent i årets andre kvartal.

Det tilsvarer 5,7 millioner arbeidsledige spanjoler, og tallet slår alle tidligere rekorder. Over 60.000 offentlig ansatte har mistet jobben de siste tre månedene, og er derfor en direkte konsekvens av kuttene igangsatt av statsminister Mariano Rajoy, skriver avisen El Pais.

Sjeføkonom Elisabet Holvik i SpareBank 1 sier det er umulig å skape arbeidsplasser på kort sikt ved hjelp av omfattende kutt.

- Når alle må kutte lønn, pensjon og utgifter så vil ingen ansette noen nye. Tøffe innstrammingstiltak skaper ikke arbeidsplasser på kort sikt, men de har heller ikke noe alternativ, sier Holvik til Dagsavisen.

 

Ut av euroen

Spania er verdens 12. største økonomi, og Europas femte største. Alles øyne har vært rettet mot Hellas de siste månedene, men det er Spanias økonomi som virkelig kan få konsekvenser for Eurosamarbeidet.

- Spania er langt viktigere enn Hellas, bekrefter Holvik.

Etter år med høy økonomisk vekst og en byggeboom finansiert av lave rentekostnader og valuta utenfra, har den spanske økonomien stoppet opp: Siden 2008 har økonomien enten stått stille eller krympet. Det er ventet at den spanske økonomien vil krympe med 1,5 prosent i år.

Elisabeth Holvik tror de underliggende problemene er så store at Spania etter hvert vil måtte forlate eurosonen.

 

- Tungt og trasig

- Det finnes ingen enkel løsning for Spania. Det kommer til å bli tungt og trasig, men det kan være bedre å starte på nytt, og fikse problemene selv i stedet for å vente at andre skal betale, sier Holvik.

Hun tror Spania, Italia, Hellas og Irland vil måtte forlate euroen, mens økonomien i nord fortsetter samarbeidet.

Nylig gikk Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi ut og lovet å gjøre hva som helst for å redde euroen, noe som førte til oppgang på både eurokursen og europeiske børser. Samtidig falt rentene på spanske tiårige statsobligasjoner til 6,8 fra 7,4 dagen før.

Holvik tror likevel EU-lederne vil måtte innse at en felles valuta ikke vil overleve den økonomiske krisen.

- EU må forholde seg til realitetene. Valutaen var aldri noe mål i seg selv, påpeker Holvik, som mener investorer og spekulanter for lengst har begynt å forberede seg på en eurosone uten Sør-Europa og Irland.

 

Blakke regioner

Også Spanias mange delvis selvstendige regioner sliter med å betjene lånene sine.

Flere har varslet at de kan få behov for krisehjelp fra de sentrale myndighetene i Madrid. I så fall kan regionene bli en tung byrde for den allerede gjeldstyngede spanske staten.

- Praktisk talt alle vil måtte be om hjelp, med unntak av Madrid-regionen og muligens Aragon, sier økonomiprofessor Emilio Gonzales, ifølge NTB.

Eurolandene er allerede enige om å gi økonomisk støtte til de sårbare spanske bankene. Spanias regjering avviser at staten vil trenge en internasjonal redningspakke for å få den skakkjørte økonomien på rett kjøl.

Flere økonomer har varslet at Spania trolig trenger en omfattende redningspakke på over 100 milliarder euro, nesten 750 milliarder kroner, for å redde landets banksektor.

Talskvinne og visestatsminister i den spanske regjeringen, Soraya Saenz de Santamaria, er uenig.

- Det vil ikke bli noe av en redningspakke. Vi avviser den muligheten, sa hun fredag.

Rentene på den spanske statsgjelden har ligget godt over 7 prosent i lange perioder denne uka. Det er langt mer enn den spanske økonomien klarer å betjene på lang sikt.

I Barcelona fortviler 33 år gamle Vanessa Dominguez over kuttene. Tobarnsmoren har vært arbeidsledig i tre år og får ikke lenger noen økonomisk støtte fra staten. Hun og datteren lever på penger hun får fra moren.

- Det er ikke rettferdig. Jeg er flau over dette landet, sier Dominguez til El Pais.

heidit@dagsavisen.no