Verden

4,4 millioner barn berørt av tyfonen

SÅRBARE: Minst 4,4 millioner barn er direkte berørt av tyfonen Haiyan på Filippinene, melder UNICEF.

Mange av dem risikerer å bli utsatt for vold og utnytting, advarer flere organisasjoner. Ifølge UNICEF - som er FNs barneorganisasjon - er 11,3 millioner mennesker rammet, noe som utgjør 13 prosent av befolkningen. Anslaget i går på 4,4 millioner barn er oppjustert fra 4 millioner bare siden mandag, og fra 1,7 millioner for tre dager siden.

Les også: Nå tar sykdom mange liv

Foreldreløse

- Våre kollegaer på Filippinene rapporterer om et stort antall barn som er blitt foreldreløse og som har kommet bort fra foreldrene sine i forbindelse med tyfonen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

- UNICEF arbeider med å beskytte disse barna da vi vet at de er spesielt utsatt for utnyttelse og overgrep i slike situasjoner. Deretter forsøker vi å finne foreldrene deres eller andre familiemedlemmer, fortsetter han.

Redd Barna, som er en del av en større internasjonal organisasjon, har et spesielt fokus på barn som er rammet på Filippinene.

- Vi har som mål å samle inn 30 millioner dollar (180 millioner kroner) på verdensbasis. Bare her i Norge har vi fått inn over 1,6 millioner kroner på et par dager. Så giverviljen og ønsket om å hjelpe er stor, sier informasjonssjef i Redd Barna, Philip Crabtree til Dagsavisen.

Redd Barna er i gang med å laste nødhjelpsutstyr som mat, hygieneutstyr, kokeutstyr, tepper, telt og drikke fra et lager i Dubai, som skal flys til Manila, og distribueres derfra.

Rammes hardt

- Barna rammes ekstra hardt ved slike katastrofer. De er fysisk svakere, klarer ikke holde seg fast. De er mer utsatt for naturkreftene. Barn opplever det som de opplever som traumatiske, og de trenger oppfølging til å behandle det de har opplevd, sier Crabtree.

I tillegg til mat, drikke og beskyttelse, skaper Redd Barna trygge lekeområder for barna som er rammet.

- Vi skaper rom for at de kan være barn, mens foreldrene ordner det praktiske, sier han.

- Vår respons er såkalt multisektor; mat og drikke, NFI (non-food items, det vil si diverse utstyr), beskyttelse (både husly / telt og aktiviteter for barn, sier han.

Redd Barna vil sende tre norske medarbeidere til Filippinene for å bidra i hjelpearbeidet.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen