25 menn bestemte at kvinner bryter loven i Alabama om de tar abort

25 personer som aldri kommer til å måtte utføre abort har vedtatt et forbud. Det skaper voldsomme reaksjoner.

 

Forrige uke vedtok delstaten Alabama den mest restriktive loven mot selvbestemt abort i hele USA.

Reaksjonene har vært sterke i Alabama da det viser seg at anti abortloven i Alabama ble vedtatt av 25 republikanske hvite menn. Ingen kvinner stemte for, melder CNN.

Dermed har 25 personer som aldri kommer til å måtte utføre abort vedtatt forbud.

De forbyr rett og slett. Her gjøres det få om noen unntak selv ved voldtekt og incest. Kun om mors liv står i fare er abort lov.

Leger som utfører en abort risikerer 99 år i fengsel, skriver flere medier blant andre CNN.

Bare for å tilby en abort risikerer en lege 10 års fengsel.

Det er heller ingen republikanske kvinner i senatet i Alabama. Faktisk har det gjennom historien kun vært ni kvinner i senatet i Alabama, skriver Glamour.

Den kontroversielle abortloven ble godkjent onsdag i Alabamas folkevalgte forsamling, som kontrolleres av Republikanerne. Loven ble underskrevet av Alabamas republikanske guvernør Kay Ivey.

Les også: NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars

Protester

Over hele USA reagerer folk og det tirsdag ble det arrangert protester mot de nye strenge abortlovene som er vedtatt i flere delstater.

Demonstranter samlet seg både i Washington og andre storbyer. Arrangørene hadde på forhånd varslet at folk kom til å fylle gatene i alle landets 50 delstater samt Puerto Rico, skriver NTB.

Utenfor Høyesterett i Washington stilte folk opp med plakater som «Mitt raseri får ikke plass på denne plakaten» og «Abort er en helsetjeneste».

Les også: USA identifiserte enda 1.700 barn som er tatt fra foreldrene ved Mexico-grensen

Høyesterett

Debatten om de nye abortlovene som er vedtatt i delstater som Alabama, Mississippi, Georgia, Ohio og Kentucky er nå i ferd med å ta seg opp. Kritikere mener at lovgivingen er i strid med en høyesterettsdom fra 1973 der det ble fastslått av abort var lov i hele USA, skriver NTB.

Flere av de nye abortlovene er allerede blitt klaget inn for amerikanske domstoler, og sakene kan komme til å bli anket helt til høyesterett.

Selv om de aktuelle delstatene ikke har lagt ned forbud mot abort, så er restriksjonene blitt så strenge at kvinner risikerer å ikke vite at de er gravide før det er for sent å ta abort.

Alabama er altså den delstaten som har gått aller lengst. Der er abort kun tillatt hvis det er fare for mors liv.

Les også: Kjendiser raser mot luksusmerket Gucci nok en gang