Verden

Trump fikk ikke Putin med på våpenhvile

Samtalen mellom Donald Trump og Vladimir Putin resulterte ikke i våpenhvile i Ukraina, bare 30 dagers stans i angrep mot energisektoren. Eksperter er ikke overrasket.

De to presidentene hadde tirsdag en 90 minutter lang telefonsamtale der et amerikansk forslag til våpenhvile i Ukraina var tema.

Ukraina har alt gått med på forslaget, men fra russisk side er det stilt en rekke krav.

Trumps lyktes ikke i sitt forsøk på å overtale Putin, men den russiske presidenten gikk med å stanse angrepene mot ukrainske kraftverk og den øvrige energisektoren i 30 dager.

Ukraina skal på samme tid stanse sine angrep mot oljeinstallasjoner inne i Russland.

Maritim våpenhvile

Putin gikk også med på å innlede forhandlinger om en maritim våpenhvile i Svartehavet, men det er ikke kjent når disse forhandlingene starter.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har Moskva og Washington også blitt enige om å opprette ekspertgrupper som skal arbeide mot en varig løsning på Ukraina-konflikten.

Kreml opplyser at det også er enighet om å gjennomføre en ny fangeutveksling onsdag.

Krever stans i militærhjelp

Putin gjentok under samtalen med Trump det russiske kravet om full stans i vestlig militærstøtte og etterretningsstøtte til Ukraina.

– Det ble understreket at den viktigste betingelsen for å forhindre en opptrapping av konflikten og arbeide mot en løsning gjennom politiske og diplomatiske midler, bør være en fullstendig stans i utenlandsk militær bistand og forsyning av etterretningsinformasjon til Kyiv, heter det i referatet fra Kreml.

Det er ikke kjent hva Trump svarte på dette kravet.

Starter umiddelbart

Trump betegner i et innlegg på Truth Social samtalen med den russiske presidenten som god.

– Vi ble enige om en umiddelbar våpenhvile for all energi og infrastruktur, med en forståelse av at vi vil jobbe raskt for å oppnå en fullstendig våpenhvile og en slutt på denne veldig forferdelige krigen mellom Russland og Ukraina, skriver han.

Det ble også oppnådd enighet om å starte tekniske forhandlinger om implementering av en maritim våpenhvile i Svartehavet, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Disse forhandlingene vil starte umiddelbart og finne sted i Midtøsten, heter det videre.

– Tynne greier

Professor og USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet er ikke overrasket over at samtalen mellom Trump og Putin ga et heller magert utbytte.

– Dette var som ventet temmelig tynne greier, sier han til NTB.

Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, følger amerikansk politikk tett.

Putin måtte gi Trump noe for ikke å miste det Trump allerede har gitt ham, mener Mjelde.

– Putin har ikke forpliktet seg til noe som virkelig koster ham eller som tvinger ham til å endre sine langsiktige mål. Trump vil selvsagt fremholde alt som gjennombrudd, slik han også gjorde etter forhandlingene med Nord-Korea i 2018, sier han.

– Putin spiller et spill. Han trenerer og godsnakker med Trump. Han kommer trolig til å fortsette å innkassere imøtekommelser fra Trump fremover. Trump er mye mer villig til å gi enn Putin, sier Mjelde.

– Trump mislyktes

– Trump mislyktes. Han skulle jo oppnå fullstendig våpenhvile, og den ser vi ikke noe til. Dette er bare uthalingstaktikk fra Putins side, sier svenske Jan Hallenberg, som er professor emeritus i statsvitenskap.

Tidenes beste forhandler burde vel ha oppnådd mer enn dette, mener han, med henvisning til Trumps karakteristikk av seg selv.

Putins krav om full stans i USAs og vestens militærstøtte til Ukraina kaller han helt urealistisk.

– Dette bør USA selvsagt ikke gå med på, men jeg utelukker ikke at de gjør det. Dersom de gjør det vil det være en katastrofe for Ukraina og en kapitulasjon overfor Russland fra USAs side, sier Hallenberg til TT.

Les også: Polen-topp om «EU-hær»: – Må være forsiktige med hva vi sier

Mer fra Dagsavisen