Verden

Norge uteblir fra FN-møte om atomvåpenforbud

Norge er ikke på plass som observatør når landene som har undertegnet FN-traktaten om forbud mot atomvåpen denne uka samles i New York. Det vekker reaksjoner.

Halvparten av verdens land har nå undertegnet FNs traktat om forbud mot slike våpen (TPNW), men Norge og de øvrige Nato-landene er ikke blant dem.

– Dette er utrolig skuffende da samarbeid om nedrustning bare er enda viktigere i dagens geopolitiske landskap.

Det sier Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge, Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen, etter at det ble klart at Norge uteblir fra FN-møtet om atomvåpenforbud.

Norge har likevel deltatt som observatørland på de to foregående statspartsmøtene, noe regjeringen har høstet kritikk for både fra opposisjonen og enkelte Nato-allierte.

– Faren er enda høyere

ICAN er en koalisjon av organisasjoner over hele verden som fremmer FNs atomvåpenforbud. Kampanjen består av flere enn 500 organisasjoner i over 100 land.

I 2022 sa statssekretær Eivind Vad Petersson i UD til Dagsavisen om Norges deltakelse at det er fornuftig bruk av ressurser at UDs fagfolk er til stede når så mange av verdens land møtes på en FN-konferanse for å diskutere nedrustning.

– Nå er enda flere land med enn i 2022 og faren for bruk av atomvåpen ansees som enda høyere. Norge velger altså likevel å ikke delta, kommenterer Widskjold til Dagsavisen.

– Jeg ser at regjeringen begrunner at de ikke er til stede med at «situasjonen i Europa nå er spesiell». Det er en unnskyldning som ikke holder mål. Det er nettopp i dagens situasjon vi må stå opp for prinsippene, mener hun.

Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge, Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen.

– Ikke for sent å snu

Widskjold trekker fram av Norge ligger plassert mellom verdens to største atomvåpenstater, ledet av Putin og Trump.

– Faren for bruk øker og atomvåpenstatene ruster opp. Ved å la være å delta her i New York bidrar Norge til å skjerme atomvåpenstatene for press om nedrustning, mener hun, og legger til at dagens sikkerhetspolitiske situasjon krever at våre statsledere tør å stå opp for det som er riktig og ikke følge atomvåpenstatens fløyte.

– Nå ser vi dessverre at regjeringen i stedet går tilbake på sine prinsipper. Det er ikke for sent å snu.

Hun er selv til stede i New York.

– Norges delegasjon her i New York kan fortsatt gå de fem minuttene det tar bort til FN og støtte opp om arbeidet for en verden uten atomvåpen, oppfordrer hun.

– Trump sitter på over 5000 atomvåpen. Hver og en av disse bombene kan skape ufattelige humanitære konsekvenser. Det haster å styrke normen mot atomvåpen, og det bidrar vi ikke til ved å ignorere de foraene der nedrustning diskuteres.

Spesiell situasjon

Dagsavisen har spurt UD ved statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) om kommentarer til kritikken fra ICAN. Han understreker at regjeringens mål fortsatt er en verden uten kjernevåpen.

«Samtidig utfordrer Russlands angrepskrig mot Ukraina Europas sikkerhet på en måte vi ikke har sett siden andre verdenskrig. Jeg tror alle som følger nyhetene har fått med seg at vi befinner oss i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Derfor har regjeringen i denne omgang lagt avgjørende vekt på samholdet blant våre allierte og valgt ikke å delta som formell observatør på forbudstraktatens statspartsmøte,» skriver Petersson, og fortsetter:

«Beslutningen om ikke-deltakelse gjelder årets møte og forskutterer ikke framtidige beslutninger. Norge vil uansett følge statspartsmøtet gjennom vår FN-delegasjon i New York.»

Overfor NTB påpeker Petersson at det er viktig at Nato-landene slutter rekke.

– I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det avgjørende at Nato-allierte står samlet. Når vi nå har besluttet å ikke delta som formell observatør på forbudstraktatens statspartsmøte denne uka, er det på grunn av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier Petersson.

– Uforståelig

– Det er skuffende og uforståelige nyheter at Norge ikke deltar som observatør, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen til NTB.

– Senest før jul snakket utenriksministeren om viktigheten av å delta slik de gjorde under de to foregående møtene, sier han.

– I Arbeiderpartiets utkast til partiprogram står det tydelig at «Norge skal engasjere seg for atomnedrustning i FN» og «føre en fremoverlent utenrikspolitikk for nedrustning og ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen», påpeker Johansen, som selv har en fortid som statssekretær i Utenriksdepartementet for partiet.

– Å melde seg ut av det viktige forumet som TPNW er på denne måten, er åpenbart stikk i strid med dette, sier han.

Riktig og viktig

Enkelte andre Nato-land, blant dem Tyskland, har også tidligere deltatt som observatører på møtene, men heller ikke de er etter det NTB erfarer på plass i New York denne uka.

Statsminister Jonas Gahr Støre har også tidligere argumentert med at det har vært riktig og viktig for Norge å delta som observatørland.

– Jeg mener det er riktig at en følger med på det som skjer av konsultasjoner og diskusjoner om nedrustning. Vi har for lite nedrustning i verden, men nedrustning må være balansert og gjensidig, sa han høsten 2022.

Støre understreket samtidig at Norge helt og fullt slutter opp om Natos strategi som i gitte situasjoner åpner for bruk av atomvåpen.

Framtidig deltakelse

Vad Petersson sier at det på nytt kan bli aktuelt for Norge å delta på disse møtene, selv om Nato-landene fastholder at traktaten er uforenlig med medlemskap i alliansen.

– Beslutningen gjelder kun årets møte, og forskutterer ikke beslutninger om norsk observatørskap i fremtiden. Norge vil likevel følge statspartsmøtet gjennom vår FN-delegasjon i New York, sier han.

Les også: FN-topp bekymret for tech-oligarkenes økende makt

Les også: Hamas: – Israel forsøker å få våpenhvileavtalen til å kollapse

Les også: EU når ikke viktige mål om kutt i forurensing innen 2030

Mer fra Dagsavisen