– Forenkling lovet, forenkling levert, sier EU-kommisjonens president Ursula von den Leyen i en pressemelding.
EU-kommisjonen vedtok onsdag den første av i alt tre såkalte omnibus-pakker, som handler om å kutte i regelverk og lette den administrative byrden for europeiske bedrifter.
– For mange spørsmål
– Dette vil gjøre live lettere for bedriftene. Og flere forenklinger er på vei, sier von der Leyen.
Kommisjonen har tidligere lovet å redusere bedriftenes administrative byrde med 25 prosent og 35 prosent for små og mellomstore bedrifter.
De nye reglene vil gjelde rundt 80 prosent av EUs om lag 50.000 bedrifter.
– Selskapene mener at de må svare på altfor mange spørsmål. Dette vil også redusere revisorkostnader, sier en høytstående tjenesteperson i EU.
Fra bærekraft til karbontoll
Den første pakken omfatter direktivet om bærekraftsrapportering (CSRD) og aktsomhetsdirektivet (CSDDD), som blant annet skal hindre brudd på menneskerettigheter, forurensing og barnearbeid.
Endringene gjelder også EUs taksonomi, det vil si hva som skal regnes som bærekraftige investeringer, og karbontollen CBAM.
For sistnevnte vil selskaper som importerer mindre enn 50 tonn av varene jern, stål, aluminium, sement og gjødsel, slippe rapporteringsplikten. Regelendringen gjelder ni av ti slike selskaper.
EU-kommisjonen letter også på reglene for bruk av kjemiske substanser.
Vil omfatte norske selskaper
Norge har innført eller sagt ja til flere av reglene. Endringene vil dermed få betydning for norske bedrifter.
Forslaget må godkjennes av både EU-parlamentet og EUs ministerråd før det trer i kraft.
Derfor har EU-kommisjonen lagt inn en såkalt stoppeklokke. Bedrifter som skulle ha rapportert i 2026 og 2027, får nå utsettelse til 2028.
Møtt kritikk
En rekke organisasjoner, blant dem Oxfam, allerede protestert kraftig mot forslaget, som de omtaler som et «angrep på demokratisk vedtatt lovgivning man aldri før har sett maken til», og som et «brutalt initiativ».
– Vår tids mest akutte krise blir ofret på alteret til forenkling av kortsiktige økonomiske hensyn, heter det i en felles uttalelse.
– Vi endrer ikke våre klimamål, sier EUs økonomikommissær Valdis Dombrovskis.
– Vi trenger ikke rapportering for rapporteringens egen del, sier han.