Verden

Uklart om det går mot tysk to- eller trepartiregjering

Valgdagsmålinger søndag var uklare om det tyske valget ender med en toparti- eller trepartiregjering. Men Friedrich Merz blir ny statsminister, slår eksperter fast.

– Vi må minne om at dette bare er en valgdagsmåling. Friedrich Merz blir kansler, og han har sagt at han foretrekker en topartiregjering, men det spørs om det går, sier generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité til NTB under valgvaken for det tyske valget i Oslo søndag kveld.

Spenningen i det tyske valget ligger i hvilke av småpartiene som havner over eller under sperregrensa. Ekspert tror CDU kan samarbeide med kun ett parti om de er heldige.

– Det er jo veldig likt de målingene som har vært de siste månedene, sier forfatter og Tyskland-ekspert Astrid Sverresdotter Dypvik til NTB.

De første valgdagsmålingene viste at CDU lå høyest på oppslutningen med 28,7 prosent av stemmene. Ytre høyre-partiet AfD fikk hele 20 prosent av stemmene og er med det Tysklands nest største parti.

Sperregrensen avgjør

– Usikkerhetsmomentet ligger hos småpartiene og hvem som kommer over eller under sperregrensen. Det vil jo påvirke mandatfordelingen i Forbundsdagen.

Hvis CDU er heldige, så blir det sånn at de kan samarbeide med bare ett parti. Og det ser ut til at det er Sosialdemokratene, som gjør det bedre enn De grønne, sier Dypvik.

Flere hundre mennesker hadde søndag kveld møtt opp for å få en orientering fra flere eksperter og fra offisielt tysk hold hvordan det politiske landskapet ser ut i Tyskland, og hvilke utfordringer landet egentlig står overfor.

Enorme utfordringer

– Utfordringene ligger heller i hvordan Tyskland løser de problemene som er enorme. Det er knyttet til finansiering av nødvendige infrastrukturprosjekter, digitalisering og forsvar, sier førsteamanuensis Robyn Allers ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Med fallende amerikansk militært engasjement i Tyskland står landet overfor en stor oppgave med egen opprustning i årene som kommer. Samtidig er debatten i heftig om staten kan øke sine låneopptak. Tyskland har alltid vært motvillig til å lånefinansiere statens utgifter og er blant landene i Europa med lavest gjeld i prosent av BNP per innbygger.

– Nå står Tyskland overfor en formidabel oppgave, egentlig. De får noen utgifter de ikke har hatt tidligere, samtidig som de har en vedlikeholdsoppgave som er stor, og en alliert som presser dem til å bruke enda mer, Allers.

Faller ut av Forbundsdagen

Sosialdemokratiske SPD, som har dagens statsminister Olaf Scholz, falt til 16,5 prosent oppslutning på valgdagsmålingene. Fridemokratene (FDP) som gikk ut av regjeringen etter at Scholz kastet partilederen Christian Lindner som finansminister under en uenighet om statsbudsjettet i fjor høst, lå søndag kveld an til å gå under sperregrensen på 5 prosent.

Da vil partiet i så fall miste alle sine representanter i Forbundsdagen. Dette kan da føre til at Friedrich Merz må søke til De grønne som fikk 13 prosent på valgdagsmålingen søndag.

Kate Hansen Bundt er overrasket over framgangen til venstrepartiet Die Linke som seiler opp med oppslutning rundt 8,5 prosent.

– Men de har visst fått en ny kvinnelig leder som er skikkelig god i sosiale medier, og det ser ut som om det har gitt uttelling, sier Hansen Bundt.

Les også: Scholz kaller valgnederlaget bittert – blir sittende til koalisjon er på plass

Les også: CDU-lederen erklærer valgseier – AfD gjør historisk godt valg

Les også: Høyt valgframmøte i Tyskland

Mer fra Dagsavisen