Det er ikke registrert økte strålingsnivåer etter at en drone traff taket til reaktor 4 i Tsjernobyl i Ukraina, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder angrepet ble utført av Russland og sier det medførte skader på den tykke sarkofagen som omslutter reaktoren.
President Vladimir Putins talsmann benekter påstanden og hevder Russland ikke angriper kjernekraftanlegg i Ukraina.
Ingen skadet
Ingen personer ble skadet i angrepet, opplyser IAEA på X. Det er heller ikke meldt om økte strålingsnivåer, verken på innsiden eller utsiden av kuppelen som er bygget over reaktoren, påpeker IAEA, som ikke har lagt skylden på noen av partene.
Tidsstempelet på en overvåkingsvideo som har fanget opp eksplosjonen, viser at hendelsen skal ha skjedd klokken 2.02 natt til fredag. Hendelsen startet en brann, men brann- og redningspersonell var på plassen etter bare noen minutter, ifølge byrået.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) skriver i en pressemelding at de har tett kontakt med ukrainske strålevernmyndigheter.
– Ukrainske myndigheter melder at brannen nå er slukket, skriver DSA.
– Putin fortsetter å lure verden
Zelenskyj sier det var et droneangrep fra Russland. Han mener dette utgjør en trussel for hele verden.
– Hendelsen betyr at Putin definitivt ikke forbereder seg på forhandlinger – han forbereder seg på å fortsette å lure verden, skriver Zelenskyj på X.
Ukrainas luftforsvar sier Russland skjøt opp over 100 droner rundt om i landet, hvorav flere var angrepsdroner med kurs mot de nordlige regionene, hvor Tsjernobyl ligger.
Har advart
Atomenergibyrået, som har vært på plass i Tsjernobyl siden de tidlige stadiene av Russlands invasjon av Ukraina, har gjentatte ganger advart mot kamper rundt atomkraftverk.
I løpet av krigens første dager hadde russiske styrker i en kort periode tatt kontrollen i Tsjernobyl-kraftverket. De tok også Zaporizjzja-kraftverket i det sørlige Ukraina, som de fortsatt kontrollerer.
Reaktor 4 er reaktoren som eksploderte natt til 26. april i 1986. Det sendte store menger radioaktivt materiale opp i atmosfæren, og vinden spredte det utover kontinentet.
Et internasjonalt samarbeid gjorde at en ny, ti meter tykk stålsarkofag kom på plass over reaktor 4 i 2016.
Avdramatiserer
– Jeg syns ikke denne hendelsen virker så dramatisk. Det er fordi sarkofagen som er satt opp der, er designet for å holde vind og vær vekke. Nå kan det hende at litt radioaktive materialer slipper ut, men jeg tviler på at radioaktiviteten inne i sarkofagen er særlig høy, sier Svein Nøvik, pensjonert kjernekjemiker ved den nedlagte atomreaktoren i Halden, til Nettavisen.
Selv om det ikke er meldt om økt stråling, overvåkes situasjonen nøye.
– Det er ikke rom for selvtilfredshet. IAEA er fortsatt i høy beredskap, sier atomenergibyråets sjef, Rafael Grossi, i uttalelsen på X.
Les også: Vance advarer russerne
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)
Les også: Zelenskyj sier han ikke aksepterer fredsforhandlinger uten Ukraina