Verden

Tollkrigen truer: – Dette skaper usikkerhet

USA og Donald Trump vil innføre 25 prosent straffetoll på stål og aluminium. Men hva kan det bety for norsk industri?

– Hydro ønsker en fri og rettferdig handel, og dette skaper usikkerhet. Industrieksporten er svært viktig for norsk velferd og norsk økonomi. Vi forbereder oss på ulike utfall, men det er fortsatt for tidlig å si hvordan økte tollsatser vil innrettes og dermed hvordan det vil påvirke Hydro globalt, i tillegg til vår virksomhet i Norge, og vareflyten for aluminium framover.

Det sier informasjonssjef i Norsk Hydro, Anders Vindegg, til Dagsavisen.

Norge står for 40 prosent av all aluminiumsproduksjon i Europa, og Norsk Hydro er en av verdens største produsenter. Vindegg sier selskapet nå forbereder seg på flere scenarioer som følge av økt toll, og en mulig handelskrig mellom USA og EU.

EU vil svare

USAs president Donald Trump varslet natt til tirsdag 25 prosent toll på all europeisk stål og aluminium. Tollen vil påvirke all amerikansk import av metall, og er ventet å tre i kraft 4. mars, skriver Reuters.

EU har allerede varslet at de vil svare med samme mynt.

– Toll er skatter, dårlig for næringslivet, verre for forbrukerne, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en uttalelse tirsdag.

De «uberettigede» tollsatsene på 25 prosent på stål, aluminium og gjensidige tollsatser på andre produkter «vil ikke forbli ubesvart», heter det nemlig i uttalelsen fra EUs von der Leyen.

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)

Hydro en en stor produsent av aluminium i Europa, og har virksomhet også i USA. Her fra en av fabrikkene i St. Augustine, Florida.

Har 6.000 ansatte i USA

Vindegg i Norsk Hydro sier at det ikke eksporteres aluminium fra Norge og Europa til USA i noen særlig stor grad, men at Hydro har nær 6.000 ansatte fordelt på rundt 20 fabrikker i USA.

– Våre anlegg leverer aluminiumsløsninger og produkter til amerikanske kunder, og baserer seg i hovedsak på resirkulering av forbrukerskrap og prosesskrap. Disse fabrikkene vil i utgangspunktet derfor i mindre grad bli påvirket av økte tollsatser, sier Vindegg.

Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)

– Kan bli direkte berørt

I tillegg til den nye tollen Trump nå vil innføre på all amerikansk import av metall, har han allerede truet med å innføre 25 prosent toll på varer fra Kina, Canada og Mexico. Tollen på kinesiske varer trådte i kraft tirsdag 4. februar, mens tollen på mexicanske og canadiske varer er utsatt med én måned.

– Hydro har også ekstruderingsanlegg i Mexico og Canada, samt at vi er deleier i et aluminiumsverk i Canada. Disse kan bli direkte berørt av tollsatser dersom det innføres i USA, fordi disse fabrikkene eksporterer varer til det amerikanske markedet, sier Vindegg, som i tillegg understreker at Norges handel med Europa framover blir desto viktigere.

---

Ekstrudering er en prosess for plastisk formgivning av materialer til stenger, tråd, bånd, folier, rør, slanger og andre profiler. I en ekstruder blir materialet i kald eller oppvarmet tilstand presset ut gjennom en dyse som gir produktet ønsket form. (Store norske leksikon)

---

– Det er svært viktig at Hydro og Norge fortsatt har tilgang til det europeiske markedet. Hvordan eventuelle mottiltak fra EU, som respons på amerikansk toll, vil kunne se ut, vet vi heller ikke på nåværende tidspunkt. Men i en usikker tid er Norge og Hydro en pålitelig leverandør av aluminium til EU og Europa. Det skal vi fortsette å være også framover, sier Vindegg til Dagsavisen.

– Tror Hydro at dette vil føre til større investeringsfokus i USA, som å etablere eller utvide produksjon der?

– Det er et uttalt mål for Trump-administrasjonen å øke egen produksjon. Samtidig er ikke økt produksjon av aluminium noe det er mulig å få til på et nivå som monner på kort sikt. Det vil ta lang tid, vi snakker år, å bygge opp igjen amerikansk produksjon av aluminium, og ikke minst vil det være kostbart fordi å starte opp produksjon av aluminium krever veldig store investeringer, sier Vindegg.

Aluminium er listet som et kritisk materiale i både USA og av EU og også av Nato. Vindegg sier Hydro nå følger utviklingen tett.

– Vi har dialog med relevante myndigheter i Norge, Brussel og i USA, som er kjent med saken, og som vi opplever at har dette høyt også på sin agenda, sier Vindegg.

Les også: «Min middag med André»: Vekker appetitten etter mer (+)

«Tollmannen» Trump

Løftene om mer toll er en videreføring av Trumps politikk da han var president første gang, fra 2017 til 2021. Den gang hevet han tollen på solceller, stål, aluminium og de aller fleste varer importert fra Kina. Han kalte seg selv «Tariff Man» – tollmannen.

Også i 2018 varslet USA toll på stål- og aluminiumsprodukter fra nabolandene Canada og Mexico. I 2019 gikk USA imidlertid med på å fjerne disse tollsatsene mot fjerning av mottiltak på amerikanske varer.

Det ble også lagt toll på import av stål og aluminium fra EU, som ble opphevet i 2021.

Ifølge nyhetsbyrået AP førte Trumps tollsatser tilbake i 2021 til en viss «lettelse» fra intens global konkurranse for USAs vaklende stål- og aluminiumsprodusenter.

Samtidig førte det til belastninger og økte kostnader for amerikanske produsenter som kjøper stål og aluminium til bruk i produksjon av varer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterer sin nye regjering. Foto: Javad Parsa / NTB

Norges statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at han gjør «alt han kan» for å hindre at Norge skal rammes av en tollkrig med USA.

Norge har over 400.000 arbeidsplasser i eksportrettet sektor.

– At USA nå vil øke tollsatsene, skaper uro og usikkerhet. For et land som har åpen økonomi, og er så avhengig av handel og eksport som Norge, så er det dårlige nyheter. Det er også dårlig for verdensøkonomien, sier Støre til NTB.

---

Fakta om Trumps toll

  • USAs president Donald Trump har gitt ordre om innføring av toll på alle varer fra USAs tre største handelspartnere, Kina, Mexico og Canada.
  • Tollen på kinesiske varer trådte i kraft tirsdag 4. februar, mens tollen på mexicanske og canadiske varer er utsatt med én måned.
  • Nå har USA også varslet 25 prosents toll på all import av metall, dermed også stål og aluminium fra Europa.
  • Tollene er innført i form av presidentordrer – det vil si at de ikke er godkjent av de folkevalgte i Kongressen.

---

Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)

Umulig å vite omfanget

– Historisk er det vanlig at land svarer på hverandres proteksjonistiske tiltak med å komme med tilsvarende tiltak. Jeg tror imidlertid både USA og EU er klar over at en handelskrig kan få store negative konsekvenser med hensyn på økt prisstigning, og lavere vekst og velferd for dem begge, samt anspent forhold, og de derfor vegrer seg for å la tollkrigen gå over til alle former for handel.

Det svarer NHH-professor, Ola Honningdal Grytten, på spørsmål til Dagsavisen om en tollkrig kan bli stor og langvarig.

– Det er umulig å vite hvor omfattende en eventuell handelskrig mellom EU og USA vil bli på nåværende tidspunkt, sier Grytten.

Han sier det store spørsmålet nå, er hvordan EU vil svare på USAs varslede toll på metaller. NHH-professoren utelukker ikke at Norges eksport til EU kan øke som et resultat.

– Norsk eksport til USA vil falle, men den er ikke stor. Spørsmålet er om EU vil gjennomføre tiltak som går utover norsk eksport av aluminium og stål til dem, som en følge av at de eventuelt setter opp tollsatsene på de samme varene. Dersom Norge fremdeles for fri tilgang til EUs marked, er det ikke umulig at våre markedsandeler der kan øke, og kompensere for fallet til USA, sier Grytten.

Les også: Metoden som forbløffer: Denne fastlegen får folk til å gå på jobb

Ola Honningdal Grytten, professor ved Noregs handelshøgskole, meiner regjeringa brukar for mykje oljepengar i neste års budsjett. Foto: Marit Hommedal / NTB / NPK

– Hva motiverer USA til å innføre slike tollsatser, og vil det få noen positiv effekt for amerikansk industri at prisene i markedet øker over natten?

– Årsaken til høye toller inn til USA har historisk vært inntekter til statskassen, å opprettholde handelsbalanse, beskytte amerikansk næringsliv, og for å oppnå politiske gevinster. Jeg mener vi kan se alle disse elementene denne gangen. Historikere har vist at toll tidvis har gitt impulser til amerikansk industrivekst, særlig på kort sikt og å bruke toll er ganske populært i den amerikanske opinionen, sier Grytten, og legger til:

– Handelskrig er skadelig fordi det kan gi økt prisstigning, og dermed høyere renter enn det ellers ville ha vært, mindre omstilling og innovasjon, lavere produktivitetsvekst, lavere økonomisk vekst og dermed mindre velferd. Til syvende og sist er det forbrukerne, altså den alminnelige mann og kvinne som må betale for dette.

Les også: Tror Norge kan vinne i handelskrig: – Bør true med å droppe F-35 (+)

Les kommentar: Super-Jens skal redde en falmende Jonas til igjen å bli super

Mer fra Dagsavisen