– Flyktninghjelpen beklager å måtte meddele at vi, for første gang i vår historie, må innstille pågående og presserende nødhjelpsarbeid for hundretusener av mennesker i nesten 20 land som er rammet av krig, katastrofer og fordrivelse, sier organisasjonen i en pressemelding mandag.
– Disse drastiske tiltakene kommer som følge av at USA har stanset, delvis stanset eller ikke refundert finansieringen av våre globale nødhjelpsprogrammer, heter det videre fra Flyktninghjelpen.
I fjor bisto Flyktninghjelpen 1,6 millioner mennesker gjennom USA-støttede programmer, ifølge organisasjonen selv.
Flyktninghjelpen mottok over 1,7 milliarder kroner fra USA i løpet av fjoråret, tilsvarende nesten 20 prosent av budsjettet deres. Støtten var med på å finansiere mat, husly, rent vann, rettshjelp og utdanning til rundt 10 millioner flyktninger i 40 land.
Tvinges til oppsigelser
Flyktninghjelpen opplyser at Ukraina og Afghanistan er blant landene der nødhjelpsarbeidet deres stopper som følge av USAs kutt.
– I Ukraina har Flyktninghjelpen måttet stanse utdelingen av nødhjelp til 57.000 mennesker i lokalsamfunn langs frontlinjene, som var planlagt i februar, heter det.
– Vi blir tvunget til å si opp bistandsarbeidere over hele verden, inkludert kvinnelige og mannlige ansatte i Afghanistan, sier Flyktninghjelpen.
Organisasjonen påpeker at arbeidet hittil har opprettholdt en skjør redningsline for jenter, kvinner og familier som fortsatt sliter med konsekvensene av at USA og andre Nato-land på kaotisk vis trakk seg ut av landet i 2021.
– Kan ikke legge ut
Flyktninghjelpen sier de har flere millioner av dollar i utestående betalingsforespørsler til amerikanske myndigheter, og at dersom dette ikke løses, må de stanse enda flere hjelpeprogrammer:
– Vi kan snart ikke fortsette å legge ut millioner av dollar til pågående programmer uten å vite når vi får pengene tilbake.
Siden Donald Trump ble innsatt som president i USA 20. januar, er det innført en omfattende bistandsfrys som omfatter de fleste programmer verden over.
Nesten alle ansatte i bistandsdirektoratet USAID er permittert.
Sudan står i fare
Flyktninghjelpen har 15.000 ansatte verden over, er blant annet tungt inne i Sudan, der verdens største flyktningkrise utspiller seg. Der har borgerkrigen drevet 14 millioner mennesker på flukt, og 25 millioner mennesker er avhengige av matvarehjelp utenfra.
Sudan er blant landene der Flyktninghjelpen kan komme til å stanse arbeidet dersom floken med USAs myndigheter ikke løser seg, advarer de.
– I krigsherjede Sudan støtter vi nesten 500 bakerier i Darfur som daglig gir subsidiert brød til hundretusener av mennesker som er rammet av hungersnød.
Også den blokkerte byen Djibo står i fare for å bli rammet. Flyktninghjelpen sier de er den eneste organisasjonen som sørger for rent vann til de 300.000 menneskene som er fanget der.
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)
Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)
Les også: Metoden som forbløffer: Denne fastlegen får folk til å gå på jobb