Det var utenriksminister Jean-Noël Barrot som kom med advarselen i et intervju med radiostasjonen France Inter onsdag.
– Det er naturligvis ingen mulighet for at EU vil la andre nasjoner i verden – uansett hvem de måtte være – angripe unionens suverene grenser, sa Barrot.
– Vi er et sterkt kontinent, la han til, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Bakgrunnen for advarselen er Trumps Grønland-utspill. Grønland har utstrakt selvstyre og er ikke medlem av EU – men øya er likevel en del av EU-landet Danmark.
Grønland er også knyttet til EU gjennom en egen ordning for oversjøiske territorier.
Før jul sa Trump at Grønland burde være en del av USA, noe som utløste sterke reaksjoner i Danmark. Denne uka har den påtroppende presidenten igjen fremmet dette synet.
Trumps sønn, Donald Trump junior, var tirsdag på et privat besøk på Grønland. Samtidig sa hans far at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre at USA får kontroll over Grønland og Panamakanalen.
Jean-Noël Barrot sier at han ikke tror USA vil invadere Grønland, men han mener vi ser starten på en ny epoke der den sterkestes rett gjelder.
Se fakta om Grønland lenger ned.
Les også: Trump, Grønland og spillet om Arktis: – Dette er alvor (+)
Les også: Trump jr anklager Danmark for rasisme mot grønlendere
---
Fakta om Grønland
- Grønland er verdens største øy, med et areal på 2.166.086 kvadratkilometer. 80 prosent av øya er dekket av innlandsis og breer. Ligger geografisk i Nord-Amerika, men regnes ofte til Europa.
- Grønland er en del av kongeriket Danmark, men har stor grad av selvstyre, unntatt i utenriks- og sikkerhetspolitikken.
- Grønland fikk såkalt hjemmestyre 1. mai 1979 og er representert i Folketinget med to representanter. Øya trakk seg i 1985 ut av EF (nå EU).
- I 2008 stemte et klart flertall av innbyggerne for uavhengighet fra Danmark. Selvstyret ble utvidet ved lov i 2009, der det slås fast at Grønland har rett til å løsrive seg fra Danmark når de selv har lyst og rett til inntekter fra grunnen, altså olje og mineraler.
- Hovedstad: Nuuk (Godthåb)
- Landsstyreformann (statsminister): Múte B Egede
- Øya har nærmere 57.000 innbyggere. 88 prosent av disse er grønlendere, som er av inuittisk herkomst. Resten er hovedsakelig dansker.
- Grønlandsk (kalaallisut) er offisielt språk ved siden av dansk.
- De viktigste inntektskildene er jakt og fiske. Landet har også stigende inntekter fra turisme og en del gruvedrift.
- Flere undersøkelser viser at mange grønlendere som bor i Danmark, opplever å bli møtt med fordommer og diskriminering.
- I 2022 kom avsløringen om at det på oppfordring fra danske myndigheter ble satt inn 4.500 spiraler kvinner og jenter mellom 1966 og 1970. En gransking er satt i gang, og flere erstatningssøksmål er reist.
- Norrøne bosettere fra Island etablerte seg på øya på 900-tallet. Den første gruppen ble ledet av Eirik Raude, ifølge sagalitteraturen. Bosetterne delte øya med inuittene som tidligere var kommet over fra Canada.
- Grønland var norsk skatteland fra 1260, men kontakten med de norrøne bosetningene gikk tapt rundt 1400.
- Etter at Norge ble underlagt Danmark, opprettholdt danskekongen sitt krav på Grønland. I 1721 innledet den norske presten Hans Egede en nykolonisering av øya. Han fant de norrøne bosetningene forlatt og startet misjon blant inuittene.
- Da Norge ble skilt fra Danmark ved Kielfreden i 1814, fikk danskene beholde Grønland.
- I 1931 gjorde Norge krav på områder i Øst-Grønland, men Haag-domstolen fastslo i 1933 at Danmark hadde suverenitet over hele øya.
- Under 2. verdenskrig ble øya okkupert av USA. Amerikanerne har siden opprettholdt Thule-basen nordvest på øya. I 1946 tilbød USA å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen avviste forslaget.
- Issmeltingen på øya har skutt fart de senere årene som følge av klimaendringene. Smeltingen kan på sikt bidra til en betydelig økning i verdens havnivå.
Kilder: NTB, Store norske leksikon , Institut for menneskerettigheter , Danmarks Radio
---