Verden

Donald Trump med julehilsen: – Vi kommer!

Den påtroppende amerikanske presidenten gjentar budskapet om at Grønland «trenger» å komme under amerikansk kontroll i en julehilsen på Truth Social.

– Og til folket på Grønland, som trengs av USA til nasjonale sikkerhetsformål, og som ønsker at USA skal være der, og vi kommer!

Slik lyder den noe uvanlige julehilsenen fra påtroppende president i USA Donald Trump, på hans eget sosiale nettverk «Truth Social».

Julehilsenen kommer kun noen dager etter at Trump gjentok ønsket om amerikansk kontroll og eierskap på Grønland, en øy som tilhører Danmark.

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

Vil gjøre Amerika stort igjen

Dette er ikke første gangen Donald Trump snakker om å utvide størrelsen på USA.

Trump har vært i en slående imperialistisk stemning siden valgseieren, skriver poltikknettstedet Axios.

Han har luftet ideen om å kjøpe Grønland, ta tilbake Panamakanalen, annektere Canada og muligens invadere Mexico – til stor bekymring for de respektive landenes ledere.

Det er uklart hvordan noen av ønskene til Donald Trump om å utvide landet kan gjennomføres uten en invasjon, skriver politisk reporter i Axios, Dave Lawler.

Les også: Mistet sønnen til selvmord: – Jeg visste ikke at man skal spørre om selvmordstanker (+)

Hvem eier Grønland?

Grønland er en del av Danmark, som også har Færøyene som et selvstyrt territorium i Nord-Atlanteren. Øyen ble styrt av Danmark fra tidlig på 1700-tallet fram til 1979. I dag er Grønland i stor grad selvstyrt, i hvert fall når det gjelder lokale anliggender, ifølge en nettside fra den danske regjeringen.

Grønland vedtok Selvstyreloven i 2009, som ga mer selvstyre – men lot forsvars- og utenrikspolitikken forbli under Danmarks ansvar.

Grønlendere er borgere av Danmark og har to representanter i det danske Folketinget. Grønlands urbefolkning utgjør majoriteten av befolkningen.

Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)

Múte B. Egede er statsminister på Grønland.

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)

---

Fakta om Grønland

  • Grønland er verdens største øy, med et areal på 2.166.086 kvadratkilometer. 80 prosent av øya er dekket av innlandsis og breer.
  • Grønland er en del av Danmark, men har stor grad av selvstyre, senest utvidet i 2009. Øya trakk seg i 1985 ut av EF (nå EU).
  • Hovedstad: Nuuk (Godthåb)
  • Múte B. Egede er statsminister på Grønland.
  • 56.000 innbyggere. 88 prosent av disse er grønlendere, som er av inuittisk herkomst. Resten er hovedsakelig dansker.
  • Under 2. verdenskrig ble øya okkupert av USA. Amerikanerne har siden opprettholdt Thule-basen nordvest på øya. 1946 tilbød USA å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen avviste forslaget.
  • Grønlandsk (kalaallisut) er offisielt språk ved siden av dansk.
  • De viktigste inntektskildene er jakt og fiske. Landet har også stigende inntekter fra turisme og en del gruvedrift.

---

Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)

Avlyste statsbesøk i 2019: – Fæl

Helt siden første presidentperiode har Donald Trump insistert på at USA burde kjøpe Grønland – til stor forvirring blant rådgivere som ble bedt om å undersøke muligheten, og til tross for gjentatte avslag fra toppledere i Grønland og Danmark, skriver The Washington Post nå som problemstillingen igjen melder seg.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, kaller Trumps utspill om en amerikansk overtagelse av Grønland for absurd.

Danmark har hele tiden understreket at Grønland er et selvstyrt territorium under den Danske kronen, og at øya aldri noensinne ville være til salgs til noen pris.

Da statsminister Frederiksen sist i 2019 avviste Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland, svarte den amerikanske presidenten med å avlyse et statsbesøk til Danmark. I tillegg omtalte han Frederiksen som «nasty», eller fæl.

Trumps nylige uttalelser har også utløst en skarp reaksjon fra Grønlands statsminister Mute Egede.

– Vi er ikke til salgs, og vi vil aldri være til salgs. Vi må ikke tape vår lange kamp for frihet. Likevel må vi fortsette å være åpne for samarbeid og handel med hele verden, spesielt med våre naboer, sa Egede til BBC.

Les også: Trekkes tusenvis hvert år: – Jeg er blitt gjeldsslave (+)

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)

Mer fra Dagsavisen