Verden

Streik på Harrods i London: – Vår siste utvei

Andre juledag gjenopptar ansatte i det ikoniske luksusvarehuset Harrods streik for bedre arbeidsvillkår.

– Som et av verdens ledende luksusvarehus bør Harrods sette standarden for ansatte innen detaljhandel og gjestfrihet, sier servitør og Harrods-ansatt Alice Howick til The Guardian.

I ukene før jul har ansatte ved Harrods streiket for bedre arbeidsvilkår. Andre juledag gjenopptas streiken.

Streiken kunne neppe vært lagt til et mindre heldig tidspunkt for Harrods. Juleuken og romjulen har historisk vært en av de mest innbringende for det 180 år gamle luksusvarehuset.

– I stedet tjener vi kun en minstelønn og nektes grunnleggende goder som matpenger og julebonus – noe som burde være en selvfølge i et selskap som tjener millioner av pund i overskudd hvert år. Streiken er vår siste utvei og vil bare skje dersom Harrods fortsetter å være urimelige i sin respons på våre krav, fortsetter Howick.

Arbeidere tilknyttet fagforeningen United Voices of the World (UVW) har stemt for å streike, for å nå gjennom med budskapet sitt til arbeidsgiver Harrods, skriver The Sun.

Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)

Harrods ligger sentralt i det fasjonable nabolaget Knigtsbridge i London.

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Frykt for nedgang i luksusmarkedet

De qatarske eierne av Harrods har tatt utbytte på 180 millioner pund to ganger i 2024, til tross for et fall i overskuddet på 35 prosent ved varehuset i Knightsbridge. Det midt i en frykt for nedgang i luksusmarkedet.

Den potensielle nedgangen i salget av luksusvarer er et urovekkende tegn for forbrukertilliten og kjøpekraften, skriver Forbes.

Ifølge regnskapet for Harrods Group (Holding) Ltd, som også driver en avdeling som betjener privatfly, og selger varer til varehus i utlandet, økte varehusets omsetning med 8,2 prosent til én milliard pund i siste kvartal 2024.

Den best betalte direktøren i Harrods, som antas å være administrerende direktør Michael Ward, mottok 2,1 millioner pund i lønn i 2024, eller drøyt 30 millioner kroner. Det var ned fra 2,3 millioner pund året før, skriver The Guardian.

Bernard Arnault er sjef og eier av LVMH, et av verdens største konsern for luksusvarer som Louis Vuitton, Tiffany, og Dior.

Også aksjene i LVMH, som eier Louis Vuitton, Dior og Tiffany, falt nær 5 prosent, etter at selskapet avslørte at salget i de viktigste asiatiske markedene, ekskludert Japan, hadde gått ned med 14 prosent på forsommeren 2024. Dette skyldtes svak etterspørsel etter Cognac i Kina og nedgang i etterspørselen etter mote, klokker, lærvarer, parfymer og kosmetikk, ifølge Reuters.

Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips

Anerkjenner ikke fagforeningen

– I Harrods anerkjenner vi den enorme innsatsen fra våre kolleger, spesielt i travle handelsperioder som jul, sier en talsperson til avisen The Sun.

Harrods opplyser at de i år har gitt de ansatte en lønnsøkning på 4 prosent, i tillegg til å øke den laveste timelønnen i London med 10 prosent, til 13,15 pund, vel 190 kroner i timen. Varehuset sier at de vil fortsette å styrke bemanningen i travle perioder slik at ansatte føler seg støttet.

Eierne av Harrods har tatt utbytte på 180 millioner pund. Det frustrerer flere ansatte ved varehuset i London.

– Vi er forpliktet til å jobbe direkte med våre ansatte for å ta opp bekymringer, slik vi har gjort hittil, og vi fortsetter vårt konstruktive samarbeid med våre anerkjente fagforeninger om lønn og goder, sier en talsperson i Harrods.

Samtidig opplyser Harrods at de ikke anerkjenner fagforeningen UVW som nå streiker.

– UVW er ikke en anerkjent fagforening av Harrods, og derfor har vi ingen dialog med denne organisasjonen om våre retningslinjer, heter det i en uttalelse fra Harrods.

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

Skandalene står i kø

I høst ble det kjent at 60 kvinner hevder at de ble seksuelt misbrukt av den tidligere eieren av Harrods, Mohamed Al-Fayed.

Den egyptiske milliardæren var faren til prinsesse Dianas kjæreste, og døde i 2023. Al-Fayeds sønn, filmprodusenten Dodi Fayed, døde i august 1997 i samme bilulykke som prinsesse Diana.

– Vi erkjenner at vi som bedrift sviktet våre ansatte på denne tiden, som ble ofre for ham, og det beklager vi inderlig. I dag er Harrods en veldig annen organisasjon sammenlignet med den som ble ledet av Al-Fayed mellom 1985 og 2010, skrev Harrods i en uttalelse etter at anklagene ble offentlig kjent.

Flere titall personer står fram med nye anklager mot den avdøde tidligere Harrods-eieren Mohamed al-Fayed. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB

Fagforeningen som nå streiker ved Harrods er ikke overbevist om at varehuset er endret til det bedre.

– Harrods er et selskap som er råttent til kjernen, og fortsetter å fremme en kultur preget av hemmelighold og frykt på arbeidsplassen. Maktubalansen i selskapet gjør det umulig for de ansatte å være sikre på at eventuelle bekymringer de har, vil bli anerkjent og håndtert på riktig måte, sier en nåværende ansatt i en uttalelse.

Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)

Mer fra Dagsavisen