Saken preger det britiske nyhetsbildet fredag. Den kinesiske forretningsmannen ble i 2023 ilagt innreiseforbud i Storbritannia som følge av at han, ifølge innenriksdepartementet i London, var del av en «skjult og bedragersk aktivitet» på vegne av det kinesiske kommunistpartiet.
Den spionmistenkte mannen anket avgjørelsen, og i ankesaken torsdag kom det fram at han og prins Andrew var fortrolige.
Brev fra rådgiver
I et brev fra en av prins Andrews rådgivere, Dominic Hampshire, kom det fram at den mistenkte mannen «kunne delta på vegne av prinsen i samtaler med potensielle partnere og investorer i Kina».
– Du burde ikke undervurdere styrken i dette forholdet. Utenom hans (Andrews) nærmeste indre krets, sitter du helt i toppen av et tre som mange, mange folk ønsker å være på, skrev Hampshire i et brev til den mistenkte spionen i 2020, ifølge Politico.
Mannen ble også invitert til prins Andrews bursdagsfest.
Retten opprettholdt torsdag innreiseforbudet og mener at den antatte spionen var i en posisjon til å «skape forbindelser mellom høytstående kinesiske tjenestemenn og fremtredende briter som Kina kunne utnytte til politisk innblanding».
I en sårbar situasjon
Prins Andrew hadde bånd til den avdøde overgrepsdømte amerikaneren Jeffrey Epstein, og i 2022 inngikk han forlik med Virginia Giuffre, som anklaget ham for å ha voldtatt henne på begynnelsen av 2000-tallet da hun var 17 år.
Prinsen har avvist anklagene, men har blitt skjøvet ut i kulden.
Retten påpeker at hans situasjon har gjort ham sårbar for å bli utnyttet.
Tom Tugendhat var sikkerhetsminister i Storbritannia i 2023, da den kinesiske mannen først ble mistenkt for å være spion. På spørsmål fra BBC om prins Andrews rådgivere burde ha vært mer oppmerksomme på denne faren, sa han at saken ikke er så svart-hvitt som det kan fremstå, men:
– Det er unektelig ekstremt flaut.
Les også: Egeland om Ukraina: – Har møtt mødre som har én sønn som kjemper på russisk side og én på ukrainsk side
Kommentar: Denne mannen må stoppes nå (+)