Verden

Hjertesykdom: Flytende sukker verre enn bakst, antyder svensk studie

En studie av 70.000 svensker ga interessante svar om risiko for hjerte- og karsykdommer. Men studien har sine svakheter.

Sukkerholdig drikke er ifølge studien forbundet med høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer enn for eksempel søte bakevarer, opplyser Suzanne Janzi ved Lunds universitet til amerikanske CNN.

Hun er doktorgradsstipendiat i ernæringsepidemiologi. Studien hun snakker om ble mandag publisert i tidsskriftet Frontiers in Public Health.

Forskerne har tatt utgangspunkt i 70.000 svenske menn og kvinner, og undersøkt deres kosthold og livsstil i en 12-årsperiode, fra 1997 til 2009.

I tillegg ble forekomsten av hjerte- og karsykdommer i Sverige – inkludert hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertesvikt – samlet inn fra de nasjonale helseregistrene fram til 2019.

Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen

Kan ikke konkludere

Sukkerforbruket er blitt undersøkt som inntak i tre ulike kategorier: Sukkerholdig drikke, søtsaker som bakverk og nummer tre: Honning eller sukker tilsatt i te eller kaffe.

Resultatene tyder på at det å drikke tilsatt sukker, både som brus og ikke-ren fruktjuice, ga høyere risiko for hjertesykdom enn hos de som spiste mer bakverk.

Det viste seg imidlertid noe overraskende, ifølge Janzi, at de med lavest risiko for hjerte- og karsykdom ikke var de deltakerne med lavest sukkerinntak.

Resultatene av studien er justert mot faktorer som alder, kjønn, alkohol, røyking, mosjonsnivå og kroppsmasseindeks (BMI), men tar ikke høyde for alt. Resultatene er også begrenset av at deltakerne i undersøkelsen ikke utgjør et godt nok representativt utvalg.

Forskeren påpeker også overfor CNN at studien er en observasjonsstudie, som betyr at forskerne har funnet sammenhenger, men likevel ikke kan si med sikkerhet at måten folk fikk i seg sukker på var årsaken til ulik forekomst av hjertesykdom.

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

Vektøkning

Det er imidlertid kjent fra før at sukker i flytende form gir større vektøkning enn gjennom fast føde. Sukker i flytende form tas raskere opp i fordøyelsessystemet siden det ikke krever de samme nedbrytningsprosessene som mat.

Både WHOs systematiske kunnskapsoppsummering fra 2015 og en amerikansk rapport fra 2015 konkluderer med at tilsatt sukker, spesielt fra drikkevarer, kan knyttes til økt risiko for overvekt, fedme og type 2-diabetes, ifølge denne rapporten fra Folkehelseinstituttet fra 2017, om kostholdets betydning for helsa.

Tilsatt sukker bidrar ikke, eller i svært liten grad, med mikronæringsstoffer i kostholdet, kun med energi. Det fører til energioverskudd, der det som ikke forbrennes lagres som fett.

Brus og godteri er de største sukkerkildene i norsk kosthold. Inntaket av brus ble nesten halvert fra det høyeste nivået på cirka 90 liter i 1997 til 55 liter i 2014, ifølge den samme FHI-rapporten.

Forskerne Hege Berg Henriksen og Svein Olav Kolset omtaler blant annet hvilken effekt sukker har på overvekt i denne artikkelen i Tidsskrift for den norske legeforening i 2007.

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)

Mer fra Dagsavisen