Verden

Ekspert om Syria: – Ingen ønskesituasjon for USA

Assad-regimets fall kan føre til et mer kaotisk og konservativt Syria - og kanskje til og med et IS-comeback, tror Midtøsten-ekspert.

Søndag morgen erklærte syriske opprørsstyrker, med gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i spissen, at de hadde tatt over makta i landet etter å ha erobret hovedstaden Damaskus. Det skjedde etter bare halvannen uke med kamper og frammarsj – et tempo som overrasket mange.

Samme dag som opprørsgruppene overtok makten og Bashar al-Assad rømte landet, kunngjorde USA at de hadde bombet over 75 IS-mål i Syria.

– Det skal ikke være noen tvil – vi vil ikke tillate at IS gjenoppstår og utnytter den nåværende situasjonen i Syria, sa general Michael Erik Kurilla i en uttalelse søndag.

I samme uttalelse står det at USA vil fortsette å gjennomføre operasjoner for å svekke IS, i det de omtaler som en dynamisk periode i Syria.

Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker i Prio, forklarer at IS kan forsøke å utnytte Assad-regimets fall for å utvide sin innflytelse i landet.

– Ja, absolutt. Alle disse gruppene kan dukke opp igjen nå, også IS, sier Waage, som har Midtøsten som et av sine spesialfelt, til Dagsavisen.

---

Fakta om IS

  • Den ytterliggående islamistgruppa Den islamske staten (IS) tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.
  • IS har sine røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.
  • IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, deriblant store ubebodde ørkenområder.
  • Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irakiske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonomisk og strategisk viktige ressurser.
  • Gruppen ble erklært beseiret i Irak i 2017, deretter i Syria to år senere.
  • IS-celler dukker likevel opp med jevne mellomrom, og IS har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten etter nederlagene i Irak og Syria.
  • Foruten å være aktive i Syria og Irak er IS-tilknyttede opprørere i dag også på frammarsj i Sahel-området i Afrika og i Afghanistan. Gruppen har også avleggere i land som Jemen, Libya, Egypt og Algerie.

Kilde: NTB

---

– IS har våknet til

Tilbake i 2014 bestemte USA og en allianse bestående av flere andre land seg for å angripe IS i både Irak og Syria. I Syria var dette hovedsakelig snakk om områder nordøst i landet.

Disse områdene ble systematisk bombet over tid, men det gjorde likevel ikke at IS ble fullstendig fjernet, forklarer Waage.

– En kan ikke bare utrydde IS ved å bombe dem og tro at de forsvinner. Det har vært IS-celler i nordøst Syria lenge, og de har i en god stund vært på frammarsj. Nå ser vi at de har våknet enda mer til, sier hun.

Det er dårlig nytt for USA. Det samme er trolig de nye opprørsgruppene i landet, som nå har tatt over makten, mener Waage.

– HTS har aldri styrt et land. De må nå samarbeide med et mylder av andre opprørs- og opposisjonsgrupper, som stort sett aldri klarer å bli enige om noen ting.

Hilde Henriksen Waage. Forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt.

Les også: Disse sykdommene dominerer nå

Tror USA har forholdt seg passive

Det mener forskeren ingen tjener på – i hvert fall ikke USA og Israel.

– Det er ingen ønskesituasjon for dem å få et konservativt islamistisk styre i Syria. I beste fall blir det sannsynligvis et mer kaotisk Syria.

Nettopp derfor tror hun heller ikke USA har støttet opprørsgruppene i landet, slik Tyrkia har gjort.

– Jeg tror ikke USA har hatt en finger med i spillet her. De har nok heller hatt en passiv rolle, sier hun.

Kart over Syria.

Midtøsten-eksperten mener det ikke er mulig å utrope noen vinnere i Syria, utenom den sunnimuslimske opposisjonen.

– HTS og dets leder er foreløpig de eneste som har kommet seirende ut av dette. Samtidig skal en være forsiktig med å utrope noen vinnere foreløpig. Det eneste vi vet sikkert er at vi har en taper, og det er Assad og regimet hans, sier Waage.

Les også: Foreldres skrekkhistorier fra barnehagen: Ettåringer bindes fast, én voksen med 35 barn, ansatte i tårer (+)

Anspent situasjon for amerikanske soldater

Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, er mer åpen for ideen om at USA kan ha støttet opprørsgruppene i Syria, selv om det ikke finnes noen bevis for dette.

– Det er vanskelig å finne belegg for å si det, men man kan ikke se helt bort fra at USA kan ha støttet dem. Et slikt samarbeid vil å så fall være hemmelig og kontroversielt. Din fiendes fiende er din venn, heter det. De har en felles interesse av å svekke Assad, og dermed også Russland og Iran, så det er ikke helt unaturlig å anta at det kan ha vært et samarbeid mellom CIA og disse nye militsene, sier Heier, som blant annet har bakgrunn som offiser i Etterretningstjenesten.

Samtidig er han enig i at situasjonen som nå har oppstått, der det har blitt et tomrom som ulike grupperinger trolig vil forsøke å utnytte, ikke er spesielt gunstig for USA. Særlig når det gjelder IS.

Oslo 20220303. 
Forskningsleder og oberstløytnant Tormod Heier ved Stabsskolen på Forsvarets høgskole.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

– Sett med amerikanske øyne vil det nok være en fordel om IS ikke utnytter det maktvakuumet som nå er skapt i kjølvannet av maktovertakelsen i Syria, noe IS helt sikkert vil forsøke å gjøre, sier han.

Heier tror IS nå aner muligheter for å inngå nye allianser med de mest dominerende sunnimuslimske militsene som har fått makt i hovedstaden Damaskus. Det kan være dårlig nytt for de amerikanske soldatene som befinner seg i kurdiskkontrollerte områder nordøst i Syria, og som i så fall risikerer å få nye angrep mot seg.

Spørsmålet da blir om USA kommer til å øke sin tilstedeværelse i regionen – eller trekke seg ut. Heier er veldig usikker på hva fasiten blir.

– Jeg tror ikke det er sannsynlig at USA vil øke sin tilstedeværelse i Syria på tampen av Bidens periode. Så spørs det om Trump vil gjøre det. Det er vanskelig å si. Han har jo gått til valg på å avslutte mange av disse krigene. Samtidig er han en som ofte tar beslutninger på magefølelse og intuisjon, så det er vanskelig å si om han vil forsterke USAs posisjon i Syria eller trekke seg helt ut, sier militærakademikeren.

Les også: Hvem er opprørerne som kontrollerer Syria?

Falt fort

Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad har tidligere forklart overfor Dagsavisen hvorfor Assad-regimet falt så fort, etter å ha styrt landet med jernhånd i 50 år.

– Regimet har vært pill råttent lenge. Det har kun vært opprettholdt av eksterne støttespillere, sa han.

Tuastad sa også at han mener at det nå er håp for syrererne. I hvert fall så lenge de ulike opprørsgruppene klarer å bli enige om veien videre. Samtidig innrømmet han at framtiden er høyst usikker.

– Det store spørsmålet nå er om opprørsgruppene greier å forene seg om et veikart. Om man skal få til et fritt, demokratisk valg eller om det blir en intern maktkamp. Det er noen skyer i horisonten, ja, men i Syria har det vært 50 år med mørke. Bare det at det finnes en horisont er en forbedring.

Les også: Hundrevis i Oslo feirer det syriske regimefallet

Mer fra Dagsavisen