President Bashar al-Assads regjeringsstyrker sendte forsterkninger til det nordvestlige Syria søndag i et forsøk på å sette en stopper for stormoffensiven fra opprørere.
– Den syriske arabiske hæren, med bistand fra det russiske flyvåpenet, fortsetter sin operasjon for å drive tilbake terrorist-aggressorene i provinsene Idlib, Hama og Aleppo, heter det i en melding på det russiske militærets nettside søndag kveld.
Samtidig hevder russiske militærbloggere ifølge Reuters at Russland har avsatt generalen som hadde ansvar for russiske styrker i Syria.
En opprørsallianse ledet av jihadistgruppa Hayat Tahrir al-Sham innledet en overraskende offensiv for fem dager siden, samme dag som en våpenhvile trådte i kraft i nabolandet Libanon mellom Hizbollah og Israel.
Opprørerne gikk til angrep både mot Aleppo og i naboprovinsen Idlib, før de rykket videre til provinsen Hama.
Støtte fra Jordan og Abu Dhabi
Assad støttes i likhet med Hizbollah av Iran, og ikke minst av Russland, men angrepene skjer i en tid der hans nærmeste allierte er opptatt med egne konflikter.
Søndag dro imidlertid Irans utenriksminister Abbas Araghchi til Damaskus, hvor han forsikret Assad om at Teheran står klar til å støtte ham i motoffensiven.
Andre arabiske ledere – som Jordans kong Abdullah og De forente arabiske emiraters president Mohammed bin Zayed Al Nahyan – har også ringt Assad og uttrykt sin solidaritet.
Russiske kampfly har flere ganger de siste dagene bombet opprørere i et forsøk på å stoppe frammarsjen deres. Men lørdag tok HTS og deres allierte kontroll over millionbyen Aleppo.
Opprørerne møtte tilsynelatende liten motstand da de rykket inn i storbyen, og på få dager hadde Assads regime mistet all kontroll over Aleppo, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Til sammenligning pågikk det forrige slaget om Aleppo i over fire år – fra 2012 til 2016.
Det endte med at opprørerne til slutt ble drevet ut av byens østlige nabolag av syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland, Iran og allierte grupper.
«Sterk forsvarslinje»
Aleppo er en av Syrias to største byer, og ifølge enkelte kilder er den større enn hovedstaden Damaskus.
Søndag opplyser SOHR at Assads styrker har dannet en «sterk forsvarslinje» nord i Hama i et forsøk på å stanse framrykningen. Minst 15 mennesker er drept i luftangrep i byene Idlib og Aleppo, ifølge eksilgruppa.
SOHR holder til i London og har ved hjelp av sitt kildenettverk i Syria rapportert fra borgerkrigen i en årrekke.
Til sammen er minst 412 mennesker drept i offensiven de siste fem dagene, ifølge SOHR. Blant de drepte er minst 61 sivile, 212 opprørere og 137 regjeringslojale soldater, ifølge oversikten.
– Kollektiv svikt
Den norske FN-diplomaten Geir O. Pedersen følger nøye med på utviklingen i Syria, og han frykter en forverring av situasjonen.
– De siste dagene har vist et dramatisk skifte i frontlinjene, sier Pedersen i en uttalelse søndag.
Pedersen er FNs spesialutsending til Syria og har i årevis jobbet for å forhandle fram en politisk avtale i kjølvannet av krigen i Syria.
Han mener det som nå utspiller seg, markerer en kollektiv svikt i å få til en fredsprosess som FNs sikkerhetsråd skisserte i 2015.
– De syriske aktørene og globale hovedaktører er nødt til å forplikte seg til meningsfulle og reelle forhandlinger for å finne en vei ut av konflikten. Uten dette vil Syria stå i fare for ytterligere splittelse, forverring og ødeleggelse, sier Pedersen, som gjentatte ganger har advart om risikoen for opptrapping i Syria.
Angrep mot kurdisk milits
HTS er listet som en terrororganisasjon av både USA og Tyrkia. Gruppen, som tidligere het Nusrafronten og hadde bånd til al-Qaida, konkurrerer med mer moderate opprørsgrupper som støttes av Tyrkia. De tyrkisk-støttede opprørerne kontrollerer også fra før store deler av syrisk territorium langs grensa til Tyrkia.
Søndag meldte SOHR også at protyrkiske opprørere, parallelt med HTS-offensiven, har erobret to mindre byer og en militærbase fra regjeringsstyrker på den østlige landsbygda i Aleppo-provinsen. Pro-tyrkiske opprørere skal også ha tatt en strategisk viktig by fra kurdisk milits.
– De tok kontroll over byen Tal Rifaat og en rekke landsbyer i nærheten, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Eksilgruppa advarer om at rundt 200.000 syriske kurdere i provinsen Aleppo er «beleiret av protyrkiske fraksjoner».
Tyrkia: Vil redusere spenningsnivået
Den USA-støttede, kurdisk-ledede SDF-militsen anklager Tyrkia for å stå bak angrepet og anklager dem for å prøve å «dele Syria».
Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan har i helgen snakket med både Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs utenriksminister Antony Blinken. Til Blinken sa tyrkeren at Ankara er imot «enhver utvikling som vil øke ustabiliteten i regionen», og han lovet å støtte tiltak for å redusere spenningsnivået i Syria.
Tyrkia inngikk i 2020 en avtale med Russland som i praksis frøs konfliktlinjene og forhindret ytterligere framgang for regjeringsstyrkene i provinsen Idlib.
Les også: Statsbudsjett-jubel for SV: Gruvedrift-planer stoppes
Les også: Ekspert om mulig Trump-effekt i Nato: – Veldig uheldig (+)
Les også: – Jeg er restaurantbransjens Robin Hood (+)