Verden

Tusener av sivile flykter fra kampene i Aleppo

Flere tusen sivile biler er på vei ut av Syrias nest største by Aleppo, forteller lokale innbyggere. Opprørere har inntatt store deler av byen.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med tre innbyggere som sier folk forsøker å komme seg bort via en hovedvei som fortsatt kontrolleres av regjeringsstyrkene.

Syriske regjeringsstyrker erkjente lørdag at opprørere nå har inntatt store deler av byen Aleppo.

Samtidig melder både eksilgruppa SOHR og andre kilder at russiske kampfly har bombet opprørsmål i byen. Russland er alliert med Syrias president Bashar al-Assad.

Trakk seg tilbake

Islamistiske opprørsstyrker har de siste dagene gjennomført en lynoffensiv i de syriske provinsene Idlib og Aleppo.

Ifølge en uttalelse fra det syriske militæret er flere titall soldater drept eller såret i harde kamper mot opprørere i disse provinsene.

Syriske opprørere brenner syriske flagg ved gamlebyen i Aleppo.

Militæret viser til en rekke områder med kamper og erkjenner at de midlertidig har trukket seg tilbake. Formålet er angivelig å redde liv og legge til rette for en motoffensiv mot terrorister.

Tidligere har SOHR hevdet at syriske regimestyrker har trukket seg tilbake i Aleppo uten kamp.

Sjokk-offensiv

To opprørskilder som Reuters har snakket med, hevder at hele Idlib-provinsen nå kontrolleres av opprørere. Blant annet skal byen Maraat al-Numan være erobret.

Disse opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Sjokk-offensiven ble startet onsdag av den ytterliggående islamistiske grupperingen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og allierte fraksjoner.

Forrige gang Aleppo ble angrepet av opprørsstyrker var i 2016. Fire år med beleiring og kamper endte den gang i et voldsomt slag der opprørere ble drevet ut av byens østlige nabolag av syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland, Iran og allierte grupper.

---

Fakta om krigen i Syria

  • Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.
  • Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
  • En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.
  • Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.
  • En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS. Den støtter den kurdiskledede SDF-styrken i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker har kriget mot både IS og kurdisk milits.
  • SDF erklærte i mars 2019 at IS var territorielt nedkjempet i Syria. I oktober trakk USA ut de fleste av sine styrker fra Nord-Syria. Få dager senere innledet Tyrkia en militæroffensiv mot de kurdiske styrkene.
  • I mars 2020 inngikk Russland og Tyrkia en våpenhvileavtale i Idlib som fikk en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Idlib-provinsen er fortsatt opprørsstyrkenes siste bastion.
  • Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ( SOHR ) kostet nesten 618.000 mennesker livet siden 2011, blant dem nesten 165.000 sivile.
  • Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,6 millioner lever som flyktninger inne i Syria.
  • 16,7 millioner mennesker i Syria har i dag behov for nødhjelp og beskyttelse, ifølge FN.
  • FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført fram.

Kilder: FN, SOHR, NTB

---

Les også: Eide: – Vi har sviktet alle menneskene i Gaza og på Vestbredden

Mer fra Dagsavisen