Verden

Syria innrømmer: Opprørere har inntatt Aleppo

Militæret i Syria erkjenner at opprørere har inntatt store deler av byen Aleppo. Flere titall soldater er drept eller såret i kamper i landet.

Innrykkingen i Syrias nest største by har skjedd i løpet av de siste timene, ifølge uttalelsen fra regjeringsstyrkene lørdag formiddag.

Angivelig har opprørerne ikke klart å etablere permanente posisjoner i byen – siden de stadig bombes av regjeringsstyrkene.

Ifølge militærets uttalelse er flere titall soldater drept eller såret i harde kamper mot opprørere i provinsene Aleppo og Idlib.

Militæret viser til en rekke områder med kamper og erkjenner at de midlertidig har trukket seg tilbake. Formålet er angivelig å redde liv og legge til rette for en motoffensiv mot terrorister.

Tidligere har eksilgruppa SOHR hevdet at syriske regimestyrker har trukket seg tilbake i Aleppo uten kamp.

Islamistiske styrker har den de siste dagene gjennomført en lynoffensiv flere steder i Syria, blant annet i Aleppo.

---

Fakta om krigen i Syria

  • Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.
  • Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
  • En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.
  • Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.
  • En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS. Den støtter den kurdiskledede SDF-styrken i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker har kriget mot både IS og kurdisk milits.
  • SDF erklærte i mars 2019 at IS var territorielt nedkjempet i Syria. I oktober trakk USA ut de fleste av sine styrker fra Nord-Syria. Få dager senere innledet Tyrkia en militæroffensiv mot de kurdiske styrkene.
  • I mars 2020 inngikk Russland og Tyrkia en våpenhvileavtale i Idlib som fikk en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Idlib-provinsen er fortsatt opprørsstyrkenes siste bastion.
  • Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ( SOHR ) kostet nesten 618.000 mennesker livet siden 2011, blant dem nesten 165.000 sivile.
  • Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,6 millioner lever som flyktninger inne i Syria.
  • 16,7 millioner mennesker i Syria har i dag behov for nødhjelp og beskyttelse, ifølge FN.
  • FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført fram.

Kilder: FN, SOHR, NTB

---

Mer fra Dagsavisen