Ifølge Sør-Korea har nabolandet aldri tidligere gjennomført en så langvarig test av en ballistisk langdistanserakett. Etter at den ble skutt opp torsdag morgen, skal det ha tatt 87 minutter før den landet i havet utenfor Japans økonomisk sone, 20 mil fra øya Okushiri.
Ifølge Japan nådde den en høyde på 7000 kilometer etter å ha blitt skutt opp i skarp vinkel. Den skal ha tilbakelagt en distanse på 1000 kilometer før den falt ned.
Både Japan og Sør-Korea mener det kan dreie seg om en helt ny type rakett som går på fast drivstoff.
Rakettene er utviklet for å kunne utstyres med atomvåpen og for å kunne nå det amerikanske fastlandet. Ifølge nordkoreanske myndigheter skal raketten styrke Nord-Koreas evne til atomavskrekking.
Sør-Korea varslet få timer senere nye sanksjoner mot nabolandet. De gjelder materiell som trengs for å produsere raketter med fast drivstoff, og de skal hindre Nord-Koreas utvikling av ballistiske langdistanseraketter, ifølge utenriksdepartementet i Seoul.
Kinesisk bekymring
Kina uttrykte torsdag bekymring for utviklingen på Koreahalvøya og insisterte på at det trengs en politisk løsning som tar hensyn til «alle parters felles interesser».
Kina har tradisjonelt vært en av Nord-Koreas få allierte. I tillegg har Kina omfattende handel med Sør-Korea.
Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har imidlertid Russland markert seg som Nord-Koreas nærmeste samarbeidspartner. Samarbeidet har styrket Russlands tilgang på våpen og nå også tilsynelatende på personell i krigen mot Ukraina. Til gjengjeld får Nord-Korea ifølge analytikere muligens hjelp av Russland til å utvikle bedre interkontinentale ballistiske raketter.
Japan og Sør-Korea fordømmer
Japan fordømmer oppskytingen på det sterkeste og kaller den en trussel ikke bare mot Japan, men også mot verdenssamfunnet. Også USA og Sør-Korea fordømmer oppskytingen.
Oppskytingen skjedde få timer etter at USA og Sør-Korea krevde at Nord-Korea må hente hjem styrkene som skal være sendt til Russland. Ifølge USA dreier det seg om rundt 10.000 soldater som kan bli satt inn i Russlands krig mot Ukraina.
Dagen i forveien sa Sør-Koreas militæretterretning til de folkevalgte i Seoul at Nord-Korea trolig har ferdigstilt forberedelser til landets sjuende atomtest, og at landet nærmer seg testoppskyting av en langdistanserakett som kan nå USA.
Bryter FN-resolusjoner
Nord-Korea har tidligere gjennomført en rekke testoppskytinger med interkontinentale ballistiske raketter, og da i skarp vinkel slik at de kunne falle ned etter en kortere distanse enn hva de ville gjort hvis de ble skutt ut i en lavere bane. Dette skal ha vært av hensyn til sikkerhet og eventuelle politiske konsekvenser dersom en rakett ble sendt langt ut over Stillehavet.
Nord-Koreas forrige interkontinentale rakettest skjedde i desember i fjor. Også den ble skutt opp i skarp vinkel. Flytiden ble da omregnet til å tilsvare en distanse på 15.000 kilometer dersom raketten hadde blitt skutt opp i normal vinkel. Det er en avstand som kunne ha gjort ethvert sted på det amerikanske fastlandet til mål.
Nord-Korea er underlagt FN-sanksjoner, og FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner krevd full stans i landets atom- og rakettprogram, noe regimet ikke har brydd seg om. Også Russland som et av Sikkerhetsrådets faste medlemmer har vært med på å stemme fram resolusjonene.
Nord-Korea bekrefter rakettesten
Nord-Korea bekreftet torsdag å ha testet oppskyting av en interkontinental ballistisk rakett. Den slo rekorder fra tidligere tester, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.
Landets leder Kim Jong-un sier ifølge KCNA at landet hans aldri kommer til å endre på politikken om å styrke atomvåpenlagrene.
Under et besøk på rakettoppskytingsbasen sa han at «våre fienders farlige manøvre» understreker nødvendigheten av å styrke atomvåpensatsingen.
Les også: Familiefar sliter økonomisk – hetses: «Dette burde han ha tenkt på før han fikk barn»
Les også: Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)
Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)