I januar i år anklaget Israel 12 av UNRWAs 30.000 ansatte å ha deltatt i Hamas’ angrep på Israel i fjor. Mandag vedtok den israelske nasjonalforsamlingen å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.
Vedtaket har blitt fordømt av en rekke land og hjelpeorganisasjoner rundt om i verden. Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa blant annet:
– Norge tar sterkt avstand fra denne avgjørelsen.
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen mener det er en katastrofe for palestinerne, og spør hvor langt er Israel egentlig villig til å gå.
– Ingen organisasjon kan erstatte UNRWA. De har et helt spesielt mandat, helt fra 1949, som er knyttet til palestinerne som måtte flykte når staten Israel ble opprettet. Dette er et alvorlig brudd for FN-pakten. Det er tydeligvis ingen grenser for hva Israel nå er villige til å gjøre, og jeg spør meg, hva er den endelige og langsiktige planen Israel har for palestinerne? Noen hevder at det er å sulte dem i hjel all den tid du ikke kommer inn med noe humanitær hjelp, sier Johansen.
UNRWA er den organisasjonen som er ansvarlig for hele den sosiale infrastrukturen i Gaza. Alle de andre hjelpeorganisasjonene som Norsk Folkehjelp og andre frivillige organisasjoner er egentlig helt avhengig av UNRWA
– Dette er et alvorlig tilbakeslag, og denne hensynsløse avgjørelsen vil demontere ryggraden i den internasjonale humanitære operasjonen i Gaza og forverre en allerede katastrofal krise, sier Johansen.
Les også: Lahlum: – Donald Trump er hevngjerrig. Kamala Harris er litt vinglete (+)
Hva er UNRWA?
UNRWA ble opprinnelig opprettet i 1949 for å hjelpe de 700.000 palestinerne som ble fordrevet i krigen som førte til opprettelsen av staten Israel. Organisasjonen gir hjelp til utdanning, helsetjenester, nødhjelp og sosiale tjenester og leirinfrastruktur og de driver krisesentre i perioder med konflikt.
Hjelpearbeidere blir i stor grad rekruttert med frivillige fra FNs medlemsland og har rundt 30.000 medarbeidere. De hjelper rundt seks millioner mennesker i Gaza, Vestbredden, Libanon, Syria og Jordan. Organisasjonen driver 700 skoler og 140 helseklinikker.
Les også: Familiefar sliter økonomisk – hetses: «Dette burde han ha tenkt på før han fikk barn»
Under krigen i Gaza har UNRWA prøvd å forsyne befolkningen med mat, vann og medisiner. Over 200 medarbeidere, de fleste palestinere, har blitt drept på Gaza, ifølge Guardian.
Godt fornøyd statsminister
Mandag stemte 92 representanter i Knesset for og bare 10 imot den nye loven som forbyr UNRWA. Anklagene mot at 12 UNRWA-ansatte deltok i angrepet mot Israel den 7. oktober i fjor er bakgrunnen for den nye loven. Seinere ble sju nye personer anklaget. Israel mener også at 190 ansatte i UNRWA er Hamas eller Islamsk Jihad-militante. Cirka 1200 israelere ble drept og over 200 ble tatt som gissel og ført tilbake til Gaza under Hamas’ angrep for ett år siden.
Statsminister Benjamin Netanyahu var godt fornøyd med at Israels folkevalgte besluttet å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.
– Unrwa-ansatte involvert i terroraktiviteter mot Israel må holdes ansvarlige, skrev Netanyahus kontor på X mandag kveld.
UNRWA workers involved in terrorist activities against Israel must be held accountable. Since avoiding a humanitarian crisis is also essential, sustained humanitarian aid must remain available in Gaza now and in the future.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 28, 2024
Israelske talspersoner har det siste året gjentatte ganger omtalt UNRWA som en terroristorganisasjon, til protester fra FN og organisasjonens giverland.
Les også: Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)
Umulig oppgave
At UNRWA nå blir bannlyst betyr at det nesten blir umulig for organisasjonen å drive hjelpearbeid på Gaza og Vestbredden der de fleste palestinske flyktningene befinner seg. For at det skal være mulig å frakte forsyninger inn i disse områdene er UNRWA helt avhengig av en avtale med Israel for å benytte seg av grenseovergangene. Den nye loven inneholder ikke bestemmelser om at alternative organisasjoner kan utføre arbeidet.
FNs generalsekretær António Guterres uttrykte dyp bekymring for at vedtaket kan bli ødeleggende for palestinerne.
– Jeg er dypt bekymret over Knessets vedtak av to lover som berører UNRWA. Hvis dette blir implementert, kommer det trolig til å hindre UNRWA fra å fortsette arbeidet i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, sa Guterres, ifølge NTB.
---
UNRWA
- FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ble etablert i 1949 for å hjelpe palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet året før.
- UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger i Gaza, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan. 13.000 er ansatt på Gazastripen.
- Hjelpeorganisasjonen bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.
- UNRWA driver 700 skoler og 140 helseklinikker og har rundt 30.000 ansatte.
- Fjorårets budsjett var på 16 milliarder kroner, men FNs medlemsland har de siste årene ikke bidratt med det UNRWA har bedt om.
- UNRWA ledes i dag av den sveitsiske samfunnsøkonomen Philippe Lazzarini, som tidligere blant annet har jobbet for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).
- Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset vedtok 28. oktober å forby UNRWA og nekte organisasjonen adgang til palestinerne i de okkuperte områdene.
---
Manglet bevis
Flere land stanset bevilgningene til UNRWA etter at anklagene mot organisasjonen ble kjent i januar i år. FN startet en gransking, ledet av Frankrikes tidligere utenriksminister Catherine Colonna, av de israelskes påstandene, og konkluderte i august med at ni av UNRWAs 13.000 Gaza-ansatte kan ha deltatt i angrepet. De ni er oppsagt.
Mangelen på bevis fra Israels side førte imidlertid til at de fleste landene som hatt stoppet støtten til UNRWA, gjenopptok samarbeidet og utbetalingene til organisasjonen allerede i juli. Norge har ikke fryst utbetalingene og bidrar årlig med 475 millioner kroner.
Terrororganisasjon
Israel kaller UNRWA en terrororganisasjon og har gjentatte ganger angrepet kontorer og medarbeidere inne i Gaza. Organisasjonen har flere ganger blitt hindret i å frakte nødhjelp over grensen til Gaza.
Les også: Høyere hår og dypere lommer i «Lykkeland sesong 3»
Sjefen for UNRWA, den sveitsiske samfunnsøkonomen Philippe Lazzarini har to ganger blitt nektet adgang til Gazastripen, opplyste han selv i mai.
– Israelske myndigheter fortsetter å nekte FN humanitær tilgang, sier Lazzarini i en uttalelse.
Han fortalte om en økning i hindringene for den humanitære tilgangen.
– Bare de siste to ukene har vi registrert ti hendelser der hjelpekolonner er beskutt, FN-ansatte er pågrepet, trakassert, kledd nakne og truet med våpen, og der det har vært lange forsinkelser ved militærsperringer, sier Lazzarini.
Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)
Les også: Har levd med kreft i åtte år: – Sjekk doskåla når du er på toalettet
Les også: Skolefraværforsker om generasjon «bomullsbarn»: – For enkelt (+)