Rapporten fra Costs of War-prosjektet til Brown-universitetet ble offentliggjort på årsdagen for Hamas-angrepet mot Israel.
Det er med god margin det største beløpet USA har bidratt med i militær støtte til Israel i løpet av ett år. Støtten inkluderer blant annet militær finansiering, ammunisjon, våpensalg, økonomiske avskrivninger og donering av brukte våpen, ifølge rapporten.
Utgiftene omfatter alt fra milliardbeløp for å vedlikeholde Iron Dome-luftvernet over Israel, til kontanter til gevær og drivstoff til kampfly.
Kritiserer Biden-administrasjonen
Rapporten ble sluttført før den nylige eskaleringen i Libanon sent i september. Den er blant de første sammenfatningene av den totale økonomiske støtten fra USA til Israel etter 7. oktober 2023.
Beløpet er et delvis anslag og gir trolig ikke det fulle bildet, ifølge rapporten. Biden-administrasjonen får kritikk for å forsøke å skjule støtten til Israel, i motsetning til Ukraina, der den offentlige støtten er godt dokumentert.
Ifølge forskerne har Biden-administrasjonen lagt innsats i å «skjule de totale beløpene og type systemer gjennom byråkratiske manøvrer».
Gammel avtale
USA har forpliktet seg til å bidra med militær støtte etter en fredsavtale fremforhandlet i 1979.
Obama-administrasjonen satte i en ny avtale beløpet til 3,8 milliarder dollar årlig fram til 2028.
Israel er den største mottakeren av militær støtte fra USA noensinne. Til sammen har de ifølge rapporten mottatt rundt 251,2 milliarder dollar, justert for inflasjon, siden 1959. Det tilsvarer rundt 2670 milliarder norske kroner.
Les også: Slår alarm om barna i Gaza: – Hadde aldri trodd brutaliteten skulle vare så lenge
Les også: Midtøsten-ekspert: – Israel har ikke mange venner (+)
Les også: – Vanskelig å forstå hvordan Israel skal leve videre i Midtøsten (+)