Verden

Ukrainsk dykker etterlyst for Nord Stream-sabotasjen

En tysk domstol har etterlyst en ukrainsk dykkerinstruktør som er mistenkt for sabotasje mot gassrørledningen Nord Stream i 2022. Mannen har flyktet til Ukraina, ifølge Polen.

Den 44 år gamle dykkeren ble sporet opp ved hjelp av en fotoboks, som fanget opp at bilen han reiste i, ble observert ikke langt fra der seilbåten «Andromeda» lå like før sabotasjen, melder svenske Expressen.

Tyske etterforskere mener at denne båten ble brukt under sabotasjen.

Ukrainer bosatt i Polen

Ifølge Expressen er det snakk om en 44-åring. Han er bosatt i Polen, men er ukrainsk statsborger.

Ifølge de tyske avisene Die Zeit og Süddeutsche Zeitung ble etterlysningen sendt allerede i juni.

En ikke navngitt talsperson for den tyske regjeringen sier ifølge Reuters at etterforskningen av saken har høyeste prioritet, men at tyske myndigheter ikke kan komme med noen oppdateringer.

Etterforskningen av sabotasjen har ikke gått ut over Tysklands forhold til Ukraina, sier den samme regjeringstalspersonen.

– Krysset grensen i juni

En talsperson for polske myndigheter sier at det dreier seg om en mann som blir omtalt som «Volodymyr Z.». I tråd med polsk lov oppgis ikke etternavnet.

– Til syvende og sist ble ikke Volodymyr Z. pågrepet, fordi han i starten av juli krysset den polsk-ukrainske grensa, skriver talskvinnen Anna Adamiak på epost til Reuters.

To andre personer har også status som mistenkt, melder Expressen. De skal også være ukrainske statsborgere og erfarne dykkere.

Trioen antas å være del av en gruppe på fem personer som seilte ut i Østersjøen i båten.

Kontroversielt prosjekt

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble ødelagt av flere eksplosjoner utenfor øya Bornholm i Østersjøen i september 2022. Gassrørledningene ble bygget for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland.

Prosjektet var kontroversielt, særlig etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar samme år.

Russland ga først USA, Storbritannia og Ukraina skylden for eksplosjonene, som i stor grad kuttet den russiske gassforbindelsen til det europeiske markedet. Landene har nektet for å være involvert.

Saken ble etterforsket av Tyskland, Danmark og Sverige, og svenske myndigheter fant spor av eksplosiver på flere objekter som ble hentet fra åstedet. De svenske og danske etterforskningene ble henlagt i februar, uten at noen mistenkte ble navngitt.

Les også: Russland-ekspert: – Dette er ydmykende for Vladimir Putin

Les også: Göran Persson: – Hadde ikke forventet det av Russland

Les også: Generalen tordner mot Putin: – Uakseptabelt

Mer fra Dagsavisen