Israels utenriksminister Israel Katz kunngjorde torsdag at åtte norske diplomater som bemanner Norges representasjonskontor på Vestbredden, vil bli fratatt sin diplomatiske status.
Beslutningen ble oversendt Norges ambassade i Tel Aviv, og diplomatene har fått sju dagers frist på å pakke sammen.
Representasjonskontoret i Al-Ram har i praksis fungert som Norges ambassade i de palestinske områdene, men diplomatene der har operert med Israels velsignelse.
Norge anerkjente i mai Palestina som uavhengig stat, og norske myndigheter opplyste i den anledning at det skal etableres en norsk ambassade i Ramallah.
Må betale pris
Den norske anerkjennelsen høstet skarp israelsk kritikk, blant annet fra Katz.
– De som angriper oss, vil måtte betale en pris, sier han nå til Jerusalem Post.
– Norge driver en ensidig politikk mot Israel, og derfor vil de bli fjernet fra posisjoner som berører det palestinske spørsmålet, sier Katz til Ynetnews.
Ifølge den israelske nettavisen har Israel også trukket seg fra avtalen der Norge har fungert som mellomstasjon for palestinske skattepenger som samles inn av Israel.
Ekstrem handling
– Dette er en ekstrem handling som først og fremst rammer vår evne til å hjelpe den palestinske befolkningen, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Det viser nok en gang at Netanyahu-regjeringen aktivt motarbeider arbeidet for en tostatsløsning, sier han.
– Dagens beslutning vil få konsekvenser for vårt forhold til Netanyahu-regjeringen. Vi vurderer hvilke tiltak Norge vil treffe for å svare på den situasjonen som Netanyahu-regjeringen nå har skapt, sier Eide.
– At vi har velfungerende diplomatiske kanaler, er viktig, spesielt når situasjonen i regionen er så alvorlig som nå. Å hindre diplomater i deres arbeid er alvorlig, sier han.
På Israels nåde
– Problemet et at det ikke finnes noen palestinsk stat. Disse diplomatene, som skal fungere på denne kvasi-ambassaden i Al-Ram, er der helt på Israels nåde, sier professor Hilde Henriksen Waage.
– De må ha visum til Israel, de må godkjennes av Israel for å få lov til å operere der, sier hun til NTB.
– Dette tror jeg UD kan gjøre fint lite med, annet enn å ta det til etterretning. Israel ønsker å markere veldig sterkt at de plukker ut Norge som et av de land de ønsker å straffe aller hardest, sier Waage.
Stor endring
Norge har gjennom de siste 30 årene forsøkt å få Israel til å inngå en fredsavtale med palestinerne.
– Tankegangen fra norsk side har vært at man må holde seg inne med Israel som den sterke part for å oppnå dette. Norge har derfor langt på vei ført en politikk som har vært unnfallende når det gjelder å kritisere Israel, mener Waage.
– Da Norge anerkjente den ikke-eksisterende palestinske staten i mai, så var det egentlig en stor endring av norsk utenrikspolitikk. Det innebar at Norge har gitt opp å forhandle med den sterke parten og i stedet prøver å støtte opp under palestinerne, arabiske land og EU-land som støtter palestinerne, sier hun.
– Denne endringen har falt Israel veldig tungt for brystet, og det vi ser i dag, er nesten sluttpunktet på en utvikling der Israel har stemplet Norge som et av de mest kritiske og antisemittiske landene i Europa, sier Waage.
Les også: Knallhardt ut mot israelsk statsråds uttalelser om Gaza-sult
---
Fakta om Norges diplomatiske representasjon i Palestina
- Norge opprettet i 1995 diplomatiske forbindelser med palestinske selvstyremyndigheter.
- Norske diplomater har vært stasjonert ved et såkalt representasjonskontor i Al-Ram mellom Jerusalem og Ramallah.
- Kontoret bemannes i dag av ambassadør Torunn Viste og sju andre diplomater.
- Norge anerkjente i mai Palestina som uavhengig stat og opplyste at det vil bli etablert en norsk ambassade i Ramallah.
- Israel har besluttet å frata de norske diplomatene ved representasjonskontoret diplomatisk status.
---
Les også: B’Tselem: Tusenvis av palestinske fanger torturert i Israel
Les også: Rekordmye antisemittisme i Storbritannia