Verden

Minst 91 drept og hundrevis såret i nye protester i Bangladesh

Minst 91 mennesker er drept i nye sammenstøt mellom demonstranter, politi og tilhengere av regjeringen i Bangladesh søndag.

Det viser tall nyhetsbyrået Reuters har hentet inn. Blant de døde er minst 13 politifolk. Det er det høyeste dødstallet på en dag i forbindelse med protester i Bangladeshs nyere historie.

Den 19. juli ble 67 drept da protestene mot kvotesystemet for arbeidsplasser i regjeringen først skjøt fart for alvor.

Politiet brukte tåregass, gummikuler og sjokkgranater for å forsøke å spre titusener av demonstranter som krever at statsminister Sheikh Hasina går av. Det skal også ha blitt skutt med skarpt.

Myndighetene innførte også for første gang siden uroen startet i forrige måned, portforbud fra klokka 18 søndag, og internett er stengt ned. Sosiale medier som Facebook og WhatsApp er heller ikke tilgjengelig.

Det meldes om vold og dødsfall en rekke steder i landet med 170 millioner innbyggere.

Voldsomme sammenstøt

13 politimenn ble slått i hjel i det nordvestlige distriktet Sirajganj, ifølge Bijoy Bosak i politiet. Ni andre ble også drept i regionen, og boligene til to parlamentarikere ble satt i brann.

Minst elleve personer, deriblant to studenter og en leder fra regjeringspartiet, ble drept og flere titalls såret i voldsomme sammenstøt flere steder i hovedstaden Dhaka, opplyser politiet og vitner.

To bygningsarbeidere som var på vei til jobb ble drept i den sentrale bydelen Munsiganj, i et sammenstøt der tre parter deltok – demonstranter, politi og aktivister fra regjeringspartiet, ifølge vitner. 30 skal ha blitt såret her.

– De ble brakt døde til sykehuset med skuddskader, sier Abu Hena Mohammad Jamal, overlege ved regionens sykehus.

Politiet sa at de ikke hadde avfyrt skarpe skudd.

Mange drepte

Reuters har fått opplysninger om drepte i en lang rekke distrikter og setter det totale dødstallet til 91. Tidligere opplyste en polititalsmann at minst 300 politifolk var skadet.

Uroen er den mest omfattende siden Hasina ble gjenvalgt i januar i et valg som ble boikottet av opposisjonen. Dødstallet etter at protestene tok til i juli, nærmer seg nå 300.

Søndag blokkerte tusener av demonstranter landets viktigste veier, mens uroen spredte seg til andre deler av landet.

Krever Hasinas avgang

– De som protesterer i gatene akkurat nå, er ikke studenter, men terrorister som er ute etter å destabilisere nasjonen, sa Sheikh Hasina etter et møte i landets sikkerhetsråd søndag.

– Sheikh Hasina bør ikke bare trekke seg, det bør bli en rettssak for drap, plyndring og korrupsjon, sa lederen for organisasjonen Studenter mot diskriminering Nahid Islam til en stor folkemengde i Dhaka lørdag.

Protestene var i utgangspunktet rettet mot et kvotesystem som gjorde at en stor andel av alle offentlige stillinger i landet var forbeholdt familiemedlemmer av dem som kjempet i uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971. Landets høyeste domstol har slått fast at dette systemet er ulovlig, men har ikke opphevet det fullstendig.

Les også: Hvem er Hizbollah og hva er det som skjer? (+)

Les også: Kjell Werner: Kutt i sykelønna vil være en brannfakkel (+)

Les også: Endelig øker bestanden: – Hver tiger teller

Mer fra Dagsavisen